Ruske banke odobrile kredite Agrokoru za poboljšanje likvidnosti

Ruske banke Sberbank i VTB odobrile su Agrokoru dodatnih 250 milijuna eura za poboljšanje likvidnosti, pišu slovenske Finance pozivajući se na neslužbene izvore.

U tom bi slučaju još više ojačao ruski utjecaj u koncernu Ivice Todorića i svaki daljnji potez u spašavanju posrnule tvrtke morat će amenovati Kremlj. Naime, Sberbank i VTB su državnom vlasništvu.

Vlasnik Sberbanka je ruska središnja banka, dok je VTB banka u većinskom vlasništvu ruske državne agencije za upravljanje državnom imovinom, prenosi tportal.

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankovnog tržišta. Najveći kreditor je ruskog gospodarstva i ujedno drži najveći dio svih ruskih depozita. VTB banka je druga po veličini u Rusiji i članica je VTB grupe. Procjenjivalo se da ruska država preko svojih banaka drži više od 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga. Sad je taj iznos, čini se, podebljan za novih 250 milijuna eura.

Finance pišu kako Todorić mora vjerovnicima i vlasnicima PIK obveznica do petka (17. ožujka) predstaviti plan kako misli riješiti problem pretjerane zaduženosti.

Tportal pak doznaje kako se od Todorića traži da znatno smanji svoj i udjel članova obitelji u vlasništvu te veće promjene u upravi kako bi ona bila profesionalnija i stručnija. Finance pišu kako je na izlaznim vratima Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala, dok bi Ivica Todorić trebao ostati u upravi zbog straha da bi menadžeru koji bi preuzeo njegovo mjesto trebalo previše vremena da pohvata sve konce u koncernu.

You may also like