Ruske banke bi danas mogle preuzeti Agrokor

Stručnjaci se uglavnom slažu da kriza u Agrokoru neće završiti propašću ove tvrtke, ali isto tako se prodaja dijela vlasništva Ivice Todorića, kako bi se sanirale financijske dubioze, nameće kao jedina moguća opcija.

Agrokor je dobio financijsku injekciju i to baš od ruske državne banke, Sberbanke, u iznosu od 300 milijuna eura. To će po svemu sudeći biti dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima. Drugim riječima – vatrogasna mjera.

Čini se kako iza te financijske injekcije ipak stoji nešto drugo. A to je mogući dogovor s Rusima o ulasku u vlasništvo kompanije. Naime, ruski veleposlanik u Zagrebu još je početkom veljače najavio da ‘više neće pomagati Agrokoru’, a čini se da je ovaj zaokret bio moguć jedino u slučaju da ‘Todorić poklekne’ i pristane na prodaju dijela svoje megatvrtke.

Kako sada stvari stoje, to se i dogodilo. Slični navodi pojavili su se u Novom listu ovoga jutra.

‘Kreditori Agrokora preuzet će tu kompaniju, a Ivica Todorić izgubit će u njoj većinski udio, to je, kako se čini rješenje koje su za sadašnju situaciju smislili vodstvo Agrokora i investitori kojima ta tvrtka ukupno duguje oko 3,5 milijarde eura. Zasad su te informacije neslužbene, ali prve bi službene potvrde, može se čuti, trebale stići već danas i to od najvećeg pojedinačnog kreditora Agrokora ruske Sberbanke’, pišu riječke novine. ‘Takav dogovor značit će vjerojatno da Ivica Todorić gubi dominantnu ulogu u Agrokoru, ali investitori, uglavnom iz bankarskog sektora, nemaju interes dugoročno biti vlasnici Agrokora i time samo počinje priprema za vlasničko restrukturiranje u kojem naši sugovornici ne isključuju ni IPO, odnosno prodaju dionica putem inicijalne javne ponude.’

Financijski krugovi spekuliraju da su Sberbank i Agrokor dogovorili novi kredit u iznosu od 300 milijuna eura. N1 je tražio potvrdu te informacije od Sberbanke, no Sberbank tu informaciju nije htjela ni potvrditi, ali ni demantirati.

N1 neslužbeno doznaje kako je Agrokor sa Sberbankom još sredinom veljače uspio postići dogovor o novom kreditu. Činjenica jest da je novi kredit odobren sredinom veljače. Novac se ne isplaćuje odjednom nego u nekoliko tranši, kada to Agrokoru zatreba.

Za prvu tranšu u iznosu od 60 milijuna eura za vraćanje dijela duga dobavljačima, Agrokor je s Rusima prvotno morao dogovoriti koji dobavljači su na listi prvenstva za vraćanje duga. Taj dogovor postigli su krajem veljače nakon čega je Sberbanka isplatila dogovorenu sumu. Nepovjerenje u Ivicu Todorića i Agrokor je toliko da Sberbanka taj novac nije direktno isplatila Agrokoru već dijelu dobavljača Konzuma kojima Agrokor trenutno najviše duguje.

Prva tranša ni približno nije dovoljna da Agrokor trenutno smiri situaciju u kojoj se našao. Nakon toga uslijedio je kasnovečernji sastanak u Vladi o kojem je N1 već izvještavao. Navodno se u jednom trenutku razmatrala i opcija da Agrokor podigne još jedan kredit kod HBOR-a koji bi u tom slučaju osigurao značajniji kredit kako bi se pomoglo Agrokoru, no od toga se navodno odustalo čemu svjedoče i izjave Bože Petrova i Andreja Plenkovića kako država neće pomagati Ivici Todoriću.

Agrokor je potom od Sberbanke zatražio i drugu tranšu dogovorenog kredita u iznosu od 40 milijuna eura. Doznajemo kako je od tog iznosa Sberbank u četvrtak isplatila nešto više od 20 milijuna eura I to ponovno direktno dobavljačima.

Već nekoliko mjeseci se spekulira kako Rusi žele zasjesti u Upravu Agrokora čemu svjedoče i navodi da su i oni također bili na sastancima u hrvatskoj Vladi. Kako doznajemo, trenutni cilj Rusa je zauzeti ključne pozicije u samoj Upravi, poput mjesta člana Uprave za financije, kako bi bili sigurni da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja pa makar to značilo i prodaju ključnih tvrtki unutar Agrokora, ukoliko za to bude bilo potrebe.

I država, ali i kreditori od Agrokora traže što hitniji plan restrukturiranja. Agrokor bi, ukoliko dobije cijeli iznos kredita od Sberbanke, tim novcem trebao vratiti dio dugovanja prema dobavljačima, ali i porezne dugove prema državi.

Intenzivni i višestrani razgovori o Agrokoru, stabilizaciji operativnog poslovanja i planu financijskog i poslovnog restrukturiranja Agrokora teku nesmanjenim tempom. Nakon kratkoročne injekcije za najneposrednije financijske obveze, iz redova sudionika uvjereni su kako bi već ovog vikenda Ivica Todorić mogao prelomiti odluku koja će omogućiti da se krene u proces restrukturiranja podržan od većine vjerovnika. Po svoj prilici, to bi trebalo značiti da je čelnik Agrokora spreman de facto povući se iz kompanije, što ne znači samo povlačenje iz upravljanja, već u velikoj mjeri i iz vlasništva. Uz usuglašavanje oko te polazne točke, kao i sastava uprave koja bi koordinirala proces restrukturiranja, kompanija bi mogla računati i na relativno brzu dodatnu financijsku okrjepu za konačnu stabilizaciju odnosa s dobavljačima.

Budući da od većih domaćih banaka možda tek jedna ili dvije trenutno imaju još prostora u smislu limita izloženosti Agrokoru, novo bi kratkoročno financiranje vjerojatno osigurali strani investitori/kreditori. Okviran akcijski plan za proces restrukturiranja već postoji, a on, među ostalim, za početak predviđa neku vrstu ‘clean starta’. To uključuje detaljne analize zaduženosti sustava i izračune koja je to održiva razina financijskog duga za Agrokor (je li to npr. pola od trenutnih približno četiri milijarde eura ili ipak nešto više), a računa se da će taj posao odnijeti oko šest mjeseci. Okončanjem tog posla dobili bi se jasniji inputi i u pogledu redefiniranja vlasničkih odnosa.

Posao ‘clean starta’ podrazumijevao bi i revidiranje financijskih izvješća u proteklom trogodišnjem razdoblju. Koja će sve rješenja nametnuti plan financijskog restrukturiranja, još je prerano govoriti. Tek će se vidjeti hoće li, odnosno u kojoj bi mjeri on mogao podrazumijevati pretvaranja potraživanja u kapital ili diskonte na potraživanja vjerovnika, a u sferi nagađanja je i kakve će u konačnici biti pozicije dobavljača. Svi se nadaju oni ne bi trebali platiti prevelik ceh restrukturiranja. Ako je suditi prema burzovnim reakcijama, čini se da oko toga ipak postoji dosta nesigurnosti među burzovnim ulagačima. Naime, cijene dionica većine kompanija koje su kao dobavljači znatno izloženi Agrokoru i jučer su mahom pale, dok su cijene većine Agrokorovih sastavnica nakon oštrog pada u srijedu, četvrtak zaključile u plusu.