Ruska središnja banka umanjuje prijetnju sankcijama

 Rusko gospodarstvo može se uspješno nositi s najnovijim američkim sankcijama, izjavila je u utorak guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina, unatoč nastavljenom slabljenju ruskog rublja prema dolaru i euru.
“Središnja banka raspolaže širokom lepezom instrumenata za takve situacije, u slučaju rizika po financijsku stabilnost. Smatramo da ih trenutno nema”, kazala je Nabiullina na konferenciji u Moskvi.

“Nema potrebe za sistemskim mjerama. Naravno da ćemo pozorno pratiti situaciju i po potrebi možda napraviti i određene izmjene”, dodala je ruska guvernerka.

Središnja će banka po njezinim riječima uspješno ograničiti utjecaj sankcija na uobičajeno nisku inflaciju u zemlji. “Razradili smo sve instrumente a najvažnije je da smo razradili našu politiku kamatnih stopa koja nam omogućuje da ograničimo utjecaj takvih događaja na inflaciju”, kazala je Nabiullina.

SAD je prošlog petka najavio nove sankcije Rusiji nakon diplomatske krize koju je prouzročilo trovanje nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripala.

Na udaru sankcija našli su se oligarsi bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, zbog čega je cijena dionica ruskog proizvođača aluminija Rusala u ponedjeljak oštro pala.

Rubalj je također oslabio u ponedjeljak a pad je nastavljen i u utorak, te se njegova vrijednost prema euru i dolaru spustila na najniže razine od 2016. godine.

Jutros je tako euro na moskovskom deviznom tržištu prvi puta od travnja 2016. premašio razinu od 78 rubalja dok se dolarom prvi puta od prosinca iste godine trgovalo po više od 63 rublja, izvijestila je novinska agencija Interfax.

You may also like

0 comments