rusija banka

Ruska središnja banka nastavlja s ukidanjem dozvola bankama zbog prijevara

Rusija planira proširiti nadzor bankovnih licenci na još iduće dvije godine, što bi moglo rezultirati novim zatvaranjem banaka, nakon što ih je već zatvoreno više stotina u posljednje četiri godine, uglavnom zbog počinjenja prijevara i drugih kriminalnih radnji, rekao je zamjenik guvernera ruske banke u razgovoru za Reuters. 

Vasilij Pozdišev, zamjenik guvernera ruske središnje banke, kazao je kako je unatoč velikom broju banaka koje su dosad zatvorene, regulator i dalje u pronalaženju kriminalnih radnji te će mu trebati do 2019. godine da slomi takve aktivnosti.

Nadzorom središnje banke kroz nekoliko zadnjih godina već je smanjen broj banaka u Rusiji s 900 na otprilike 570. Tim tempom, Rusija će do 2019. ostati na brojci od oko 400 banaka, iako središnja banka tvrdi kako nema brojčani cilj.

Zatvaranje tolikog broja banaka pomoglo je jačanju nekoliko velikih ruskih zajmodavaca, kao što su Sberbank i VTB, jer su stekle klijente banaka kojima su licence za rad ukinute. Sberbank trenutno drži više od trećine bankovnih depozita u Rusiji.

Pozdišev kaže kako su mnoge banke već zatvorene, a neke su trenutno na meti regulatora zbog davanja kredita lažnim tvrtkama ili krađe novca štediša. Druge, pak, podupiru sivo tržište za robu i usluge kupljene i prodane izvan službenih, oporezivih kanala.

“Naš rad na ‘čišćenju’ bankarskog sustava ponekad je više nalik poslu financijskog istražitelja, odnosno istražitelja za financijski kriminal, nego poslu bankovnog regulatora, koji vodi računa o tome jesu li banke dovoljno kapitalizirane ili ne”, kazao je Pozdišev za Reuters. “Borimo se protiv cijele industrije stvaranja fiktivnih zajmodavaca … To je čitav virtualni svijet upravljan informatičkim programima i serverima koji se često fizički ne nalaze u banci”, objašnjava.

Mnoge banke su ‘Potemkinova sela’, kaže Pozdišev, referirajući se na lažna sela, odnosno pokretne kulise, koje je ruski vojskovođa i plemić Grigorij Potemkin u 18. stoljeću dao izraditi kako bi zadivio caricu Katarinu Veliku, koja je na svom proputovanju prolazila područjem koje je bilo pod njegovom i ruskom vlašću.

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina 2013. godine dala je novi poticaj raščišćavanju pitanja bankovnih dozvola, nakon što je imenovana od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prijašnji pokušaj ‘čišćenja’ usporen je od 2006. nakon što je Andrej Kozlov, središnji bankar koji je pokrenuo kampanju protiv pranja novca i korupcije, ubijen u Moskvi.

Ruske vlasti rijetko uspijevaju u privođenju pravdi odgovornih za bankovne prijevare, kaže Pozdišev. Rusija treba mehanizme za zaustavljanje beskrupuloznih bankara u napuštanju zemlje, dodaje.

“Banke često imaju utjecajne pomagače, što dodatno otežava cijelu situaciju. No, započeli smo s provođenjem ove politike i trebamo je iznijeti do kraja. Ako stanemo, bankarski sustav će istog trenutka ‘skliznuti natrag u sjenu'”, smatra Pozdišev.

Središnja banka mora popuniti rupu od oko 600 milijardi rubalja ili 10 milijardi dolara u bilanci oko 100 banaka čije je dozvole povukla prošle godine. Kazneni prijestupi koje je središnja banka otkrila uključuju posuđivanje novca nepostojećim tvrtkama, fiktivne kredite pojedincima i prijevare povezane s vrijednosnim papirima.

You may also like