Home Energetika Ruska podrška smanjenju proizvodnje i slab dolar spustili cijenu nafte

Ruska podrška smanjenju proizvodnje i slab dolar spustili cijenu nafte

by Agencije

Cijene nafte ponovo su u petak na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 46 dolara, poduprte slabijim dolarom koji su pritisnuli razočaravajući makroekonomski podaci iz Sjedinjenih Država, a dodatnu potporu pružila je i ruska podrška nastojanjima da se dogovori zamrzavanje razine proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 95 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 46,40 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 43,93 dolara. Jučer je dočekao završetak trgovine u minusu 1,54 dolara.

Tržišta su se jučer fokusirala na službeni podatak o skoku zaliha sirove nafte za 2,3 milijuna barela u prošlom tjednu, što je više nego dvostruko više nego što su analitičari očekivali.

Danas su cijene krenule uzlaznom putanjom nakon što se dolar našao pod pritiskom razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u u kolovozu. Poslodavci su neto otvorili 155 tisuća radnih mjesta, osjetno manje nego u prethodnom mjesecu. Podatak se nadovezao na onaj jučerašnji o padu aktivnosti u američkoj industriji.

Nakon objave izvješća o zapošljavanju dolar je prema košarici ključnih valuta oslabio 0,2 posto, nakon što je već jučer snažno oslabio pod utjecajem podatka o padu industrijskih aktivnosti. Slabiji dolar podupire cijene nafte, iskazane u američkoj valuti, jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Dodatnu je potporu cijenama nafte danas pružio ruski predsjednik Vladimir Putin izjavom podrške nastojanjima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da na neformalnom sastanku u Alžiru krajem mjeseca isposluje dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje radi potpore naftnim tržištima. Međunarodni energetski forum bit će održan od 26. do 28. rujna u Alžiru. “Cijene nafte rastu zbog slabijeg dolara nakon jučerašnje objave podataka o padu tvorničkih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, te najnovijeg Putinovog pokušaja da stabilizira cijene”, objasnio je Ole Kansen iz Saxo Banka prije objave također slabog podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 42,04 dolara, što znači da je pala 1,87 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts