Ruska kompanija registrirana u Hrvatskoj gradit će nuklearku u Finskoj

Rosatom je u posljednji trenutak našao način kojim može zamijeniti na nuklearnoj elektrani Hanhikivi finski koncern Fortum, koji je izašao iz projekta nakon neuspjeha u pregovorima s Gazpromom. Hrvatska kompanija Migrit Energija postala je investitor, koji je omogućio da se poveća europski udjel u kompaniji do potrebnih 60%. Vlasnici kompanije su biznismeni ruskog porijekla, koji su u kompaniji Inteko, piše Russia Beyond the Headlines.

Finska kompanija Fennovoima, naručitelj nuklearne elektrane Hanhikivi-1 (FH1), podnijela je zahtjev za dobivanje dozvole za izgradnju stanice, priopćilo je Ministarstvo rada i ekonomije. Uz zahtjev postoji i deklaracija u kojoj se govori da u najmanju ruku 60% (63,75%) pripada “domaćim” investitorima. To je obavezan uvjet za dobivanje dozvole. Ministar ekonomije Finske Olli Rehn je podcrtao da će informacija o postizanju praga od 60% biti provjerena te će za obradu zahtjeva biti potrebno najmanje dvije godine.

Rosatom trenutno ima 34% dionica kompanije Fennovoima. Voimaosakeyhtio SF i konzorcijum budućih kupaca električne energije nuklearne elektrane imaju ostale dionice. Donedavno kompanija Fennovoima nije imala dovoljno dioničara da dostigne prag od 60%, udio finskih investitora iznosio je samo 55,5%. Rosatom je mnogo očekivao od energokoncerna Fortum, koji je pristao kupiti do 15%. Uvjet je bio da Fortum kupi hidroelektranu, koja se nalazi pod kontrolom Gazproma energoholdinga (GEH), gdje koncern posjeduje 29,5%. No nisu se uspjeli dogovoriti s GEH-om, a rok prijave istekao je 30. lipnja.

U Ministarstvu ekonomije Finske su pojasnili da pod “domaće investitore” potpadaju i predstavnici država Europske unije ili Europske slobodne trgovinske zone. Izvori u Rosatomu su obećali da će umjesto Fortuma doći neki europski partneri. Jučer je postalo poznato da je 8,89% dionica u Fennovoima kupila hrvatska kompanija Migrit Energija, koja posjeduje solarnu elektranu u Orahovici (godišnje proizvodi 560 tisuća kWt). U samoj kompaniji nisu odgovorili na pitanje Kommersanta. Rosatom isto nije želio komentirati.

Po tom istom principu u 2010. u projekt bugarske nuklearne elektrane Belene pozvani su Fortum i francuska Altran Technologies, ističe Aleksandr Uvarov, šef nezavisnog izdanja AtonInfo. Prema podacima registra pravnih osoba Hrvatske, suvlasnici kompanije su Grigorij Edelj (Zagreb) i Maksim Sološčanskij (London). Migrit ulazi u istu grupu s hrvatskim građevinskim kompanijama Titan građenje, čiji su suvlasnici Grgorij Edelj, Konstantin Edelj (zamjenik predsjednika kompanije Inteko) i Oleg Sološčanskij (predsjednik kompanije Inteko). U kompaniji Inteko jučer su samo rekli da Grigorij Edelj i Maksim Sološčanskij u kompaniji ne rade. Postoje i druga pitanja koja se tiču novog investitora. Recimo, direktor Greenpeacea u Finskoj Sini Harkki smatra da novi vlasnik “ne donosi projektu onaj tip pouzdanosti koji traži ministarstvo” jer Migrat nema ozbiljno iskustvo rada u energetici.

Ministarstvo gospodarstva dalo je načelnu podršku tvrtki Migrit, a ostalo su odluke privatnih tvrtki i odluke finskih projekata, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući uključenost tvrtke Migrit u projekt izgradnje nuklearne elektrane u Finskoj, čije vlasti istražuju stoji li iza hrvatske tvrtke ruski kapital. “Niti želim, niti mogu utjecati na odluke privatnih tvrtki. Nebrojene puta dali smo načelnu suglasnost i podršku tvrtkama koje mogu unaprijediti suradnju između Hrvatske i neke druge europske tvrtke. Naravno, tako je u pismu načelne podrške izneseno da se daje podrška sukladno pozitivnim propisima Hrvatske i, u ovom slučaju, Finske. Ostalo su privatne odluke i odluke finskih projekata”, kazao je Vrdoljak novinarima ispred Banskih dvora.

You may also like