Home Ekonomija Rusija uvodi kontrolu uvoza nizozemskog cvijeća zbog zaraze

Rusija uvodi kontrolu uvoza nizozemskog cvijeća zbog zaraze

by admin

Ruske vlasti odlučile su postrožiti kontrolu uvoza cvijeća iz Nizozemske nakon što je sumnja u zarazu biljnim nametnicima krajem srpnja rezultirala privremenom zabranom uvoza.

Moskva je krajem srpnja zabranila uvoz rezanog cvijeća iz Nizozemske, navodeći kao razlog zarazu biljnim nametnicima poput kalifornijskog tripsa, bijele rđe i duhanskog moljca, navodi ruska novinska agencija Itar Tass. Od nadležnih europskih tijela zatraženo je da se obustavi izdavanje fitosanitarnih dozvola za izvoz nizozemskog cvijeća.

Čelnik agencije na nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Rosselkhoznadzor Aleksej Aleksejenko kazao je tada da je zabrana privremena mjera i da će biti ukinuta ili produljena nakon tehničkih konzultacija s nadležnim tijelima Europske unije. “Poslali smo pozive sedam zemalja Europske unije na konzultacije ali nismo dobili odgovor. Zasada je odgovorila samo Latvija a moramo pregovarati sa svima”, kazao je Aleksejenko.

Početkom kolovoza ruske su vlasti priopćile da će nastaviti s uvozom od ovog tjedna ovisno o rezultatima novih testova. U ponedjeljak je iz agencije priopćeno da će ubuduće sve pošiljke biti podvrgnute obveznim provjerama, umjesto dosadašnjih nasumičnih. Itar Tass također navodi da nije poznato kada će početi konzultacije o nizozemskom cvijeću.

Rusko tržište cvijeća vrijedno je 2,5 milijardi dolara, a uvoze se ponajviše ruže, krizanteme i tulipani. Čak 80 posto prodaje otpada na uvezeno cvijeće a među izvoznicima prednjači Nizozemska, koja je u prvoj polovini godine u Rusiju izvezla cvijeća u vrijednosti 107 milijuna eura. Neke procjene navode i puno veće brojke zbog trgovine na crno, navodi Reuters. Početkom nove školske godine potražnja za cvijećem tradicionalno raste budući da djeca pri povratku u školu obično daruju učiteljima cvijeće, tumači Reuters..

Related Posts