Rusija utrostručuje proizvodnju LNG-a

Objava vlade u Moskvi

Rusija namjerava utrostručiti proizvodnju ukapljenog prirodnog plina u sljedećih 15 godina budući da će potražnja za LNG-om rasti snažnije od potražnje za plinom iz plinovoda, objavila je vlada u Moskvi. Cilj je proizvoditi 140 milijuna ukapljenog prirodnog plina godišnje, odlučila je ruska vlada u ponedjeljak.

Da bi se taj cilj postigao, vlada će ubuduće snažnije promovirati kompanije, koristiti više ruskih tehnologija u proizvodnji i kreirati poticaje za istraživanje na Arktiku, bogatom sirovinama.

Među područjima na kojima bi se proizvodnja mogla povećati vlada izdvaja Arktički ocean i Pacifik.

Oko 20 posto ukapljenog prirodnog plina na svjetskom tržištu trebalo bi ubuduće dolaziti iz Rusije, rekao je potpredsjednik vlade i ministar energetike Alexander Novak.

LNG će se koristiti za proizvodnju električne energije, ali i kao gorivo za vozila i brodove, rekao je Novak, dodavši da će potražnja za ukapljenim plinom rasti brže od potražnje za plinom koji se transportira cjevovodima.

Rusija dostavlja Europi plin plinovodima, a projekt koji bi trebao povećati isporuke preko Baltičkog mora do Njemačke izazvao je spor sa SAD-om, ali i pojedinim europskim zemljama.

Washington se protivi Sjevernom toku 2 jer se boji da će njegovi europski partneri postati previše ovisni o Rusiji. Pristaše plinovoda optužuju pak SAD da želi istisnuti ruski plin i zamijeniti ga svojim LNG-om, navodi dpa.

You may also like

0 comments