Rusija udvostručila izvoz nafte u SAD

Federalna carinska služba
Prošle godine Rusija je više nego dvostruko povećala isporuku nafte u SAD i Veliku Britaniju, objavila je Federalna carinska služba.

SAD zabranjuju uvoz energenata iz Rusije, a istovremeno pliva u ruskoj nafti, jer je Rusija drugi po veličini isporučitelj nafte na američko tržište. Aleksej Belogorjev s Instituta za energetiku i financije u Moskvi objašnjava ovo time što se tržište nafte rukovodi čisto ekonomskom logikom.

“Tržište nafte, za razliku od tržišta plina i mnogo drugih proizvoda, nije toliko politizirano. Nafta je jedan od najlikvidnijih proizvoda na svetskom tržištu i kao takva igra ulogu važnog financijskog instrumenta. U tom pogledu, nema ničeg iznenađujućeg u porastu isporuka ruske nafte u SAD”, rekao je Belogorjev.

On je dodao da „značajan dio nafte na tržištu prodaju međunarodni trgovci koji je kupuju u raznim zemljama, formiraju neku vrstu “koktela” od raznih vrsta nafte i preprodaju je krajnjem potrošaču koji možda ni ne zna odakle ta nafta dolazi. Na barelu nafte nema znaka na kojem piše iz koje je zemlje.

You may also like

0 comments