Rusija ubila tri stotine militanata u Siriji

Ruske zračne snage pogodile su u zadnja 24 sata 60 ciljeva Islamske države u Siriji i ubile oko 300 militanata, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane, što su najintenzivniji napadi od početka ruske vojne intervencije u Siriji prije deset dana. Moskva je, po dosadašnjim izvješćima, gađala oko 10 meta na dan. Pojačanim tempom napada želi se spriječiti militante da se pregrupiraju i rasporede u naseljenim područjima, navodi ministarstvo.

Ruski zrakoplovi koristili su precizno navođene bombe KAB-500 kako bi uništili stožer militantne skupine Liwa al-Haqq u pokrajini Raqqi. U napadu su, tvrdi ministarstvo, ubijena dvojica visokih zapovjednika Islamske države i oko 200 militanata. Liwa al-Haqq nije povezana s Islamskom državom, pa nije jasno što su ti zapovjednici ondje radili. Ministarstvo također navodi da je uništena jedna baza IS-a i skladište streljiva u bivšem zatvoru u blizini Alepa, pri čemu je stradalo još 100 militanata. Među pogođenim metama u zadnja 24 sata su i lokacije za obuku militanata u pokrajinama Latakiji i Idlib. Ruski zrakoplovi SU-34, SU-24M i SU-25CM izveli su u zadnja 24 sata 67 letova, navodi se u priopćenju.

SAD je u petak objavio da će revidirati svoju politiku potpore sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv Islamske države (IS), najavivši da će osigurati oružje i opremu provjerenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći. To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak toga programa ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsjednika Baracka Obame. “Ministar obrane Ash Carter daje upute ministarstvu kako bi se dopremilo oružje i oprema izabranoj skupini provjerenih čelnika i njihovim jedinicama koje bi nakon određenog vremena bile u stanju zajednički napasti teritorij pod kontrolom IS-a”, rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju.

SAD će također pružiti zračnu potporu pobunjenicima koji se bore protiv IS-a, dodao je. Visoki američki dužnosnik rekao je da će obuka biti usmjerena na pobunjeničke vođe, za razliku od uvježbavanja cijelih pješačkih jedinica što je bio raniji cilj. Američka potpora uključivat će oružje, komunikacijsku opremu i streljivo, rekao je taj dužnosnik dodajući da će revidirani program početi “u roku od nekoliko dana”.

You may also like