Rusija u Siriju prevozi humanitarnu pomoć

Na ruskim “humanitarnim” letovima za Siriju prevozi se vojna oprema i humanitarna pomoć, priznao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Zrakoplovi koje Rusija šalje u Siriju prevoze vojnu opremu, u skladu s postojećim ugovorima (s Damaskom), i humanitarnu pomoć”, rekao je ruski šef diplomacije. SAD i neke europske zemlje izrazile su zabrinutost zbog tereta koji se prevozi na tim letovima. Moskva je ranije tvrdila da njezini avioni dopremaju u Siriju samo humanitarnu pomoć. Washington je posljednjih dana izvršio pritisak na Grčku i Bugarsku da ne dopuste Rusiji da koristi njihov zračni prostor za letove za Siriju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije u četvrtak odbio je komentirati informacije po kojima se ruske vojne snage nalaze u Siriji, pošto su razni izvori u posljednjih nekoliko dana naveli da je Rusija uključena u vojne operacije u toj zemlji. “Prijetnja koja dolazi od Islamske države je očita … jedine snage koje im se mogu suprotstaviti su sirijske oružane snage”, rekao je Peskov, ponovivši rusko stajalište da bi dugogodišnji saveznik Kremlja sirijski predsjednik Bašar al-Asad trebao biti uključen u međunarodne napore u borbi protiv radikalne islamističke skupine.

You may also like

0 comments