Rusija snažno sufinancira plinske automobile

Gazprom
Program financijske potpore za troškove ugradnje plinske instalacije u automobile počinje danas u Rusiji, a unutar njega država subvencionira 60 posto troškova ugradnje plinskog pogona, dok Gazprom subvencionira još 30 posto, izvještavaju ruski mediji u ponedjeljak.

Tako će vlasnici automobila platiti samo preostalih 10 posto troškova ugradnje. Prema planovima vlasti, prelazak na plin smanjit će troškove vlasnika automobila za gorivo za 60 do 65 posto. Riječ je o stlačenom prirodnom plinu (CNG), a ne o drugim vrstama plinskih motornih goriva – UNP-u (ukapljeni naftni plin) ili LNG-u (ukapljeni prirodni plin).

Prema procjenama ministarstva energetike, zahvaljujući upotrebi CNG-a umjesto benzina, građani i mali i srednji poduzetnici moći će uštedjeti od 100 do 200 tisuća rubalja godišnje od svakog automobila (oko devet do 18 tisuća kuna).

Gazprom pak navodi da je komprimirani prirodni plin puno ekološkiji i jeftiniji od tradicionalnih vrsta goriva, pa se stoga aktivno koristi u cijelom svijetu. Na primjer, Kina prodaje 40 puta više takvog goriva od Rusije. Automobil može prijeći oko 250 kilometara s jednim punjenjem CNG-a, a zatim se prebaciti na benzin, a teretnjak 450 do 500 kilometara.

You may also like

0 comments