Rusija se priprema za post ugljičnu eru

RT
Rusko ministarstvo energetike objavilo je terminski plan za početak proizvodnje vodika kao energenta do 2024. godine, nastojeći pripremiti zemlju za post-ugljičnu eru, donosi medijski kanal Russia Today (RT).

Državni plinski monopolist i najveća ruska kompanija Gazprom te državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom, imenovani su u planu nositeljima razvoja “vodikove energetike”.

Budući da velik dio svijeta u bliskoj budućnosti želi u najmanju ruku smanjiti ovisnost o nafti i plinu, ruska vlada očekuje napredak prema energetskom sektoru koji će se oslanjati na raznolikije izvore nego što je to sada, kada stoji na naftno- plinskim osnovama.

Pored toga, navodi RT, međunarodni zeleni trend značajna je prijetnja ruskoj ekonomiji koja trenutno uvelike ovisi o izvozu nafte, plina i ugljena.

Počevši od 2021. godine, vlada namjerava Rusiju pozicionirati kao značajnog svjetskog opskrbljivača vodikom, s ciljem da taj plin u kojega se polažu svjetske “zelene nade”, zauzme značajno mjesto u izvoznoj energetskoj bilanci.

Prema dokumentu koji je objavilo Ministarstvo energetike, Gazprom će 2021. godine započeti razvijati i testirati metan-vodičnu turbinu, s ciljem uporabe čiste energije za napajanje raznih načina prijevoza.

Osim Gazproma i Rosatoma, drugi po veličini ruski proizvođač prirodnog plina Novatek također je najavio interes za ulazak na tržište vodika, a glasnogovornik kompanije rekao je da će “vodik igrati značajnu ulogu u budućoj energetskoj bilanci”.

You may also like

0 comments