Home Geopolitika Rusija se povlači iz Irana, Iran je težak partner

Rusija se povlači iz Irana, Iran je težak partner

by Energypress.net

Strateški bombarder Tu-22M3 i taktički bombarder Su-34 više ne koriste bazu Hamadan u Iranu za izvođenje operacije u Siriji. Po riječima vojnih stručnjaka i stručnjaka za Bliski istok, prvi pokušaj vojne suradnje između Rusije i Irana mogao bi biti uspješniji. Plodnija suradnja je moguća ukoliko Moskva povede računa o tome da je Teheran vrlo zahtjevan partner, i ako budu riješena pojedina važna diplomatska i tehnička pitanja.

Ruska avijacija više ne koristi iransku bazu Hamadan u ratu protiv terorista Islamske Države u Siriji. To je 22. kolovoza izjavio službeni predstavnik Ministarstva obrane Rusije, general-bojnik Igor Konašenkov.

Kako je on istaknuo, strateški bombarderi Tu-22M3 i taktički bombarderi Su-34 izvršili su sve zadatke i vratili se s baze Hamadan u Rusiju Konašenkov je istaknuo da iranska zrakoplovna baza može biti ponovno iskorištena ovisno o situaciji u Siriji.

Ruski avioni su bili razmješteni u Iranu samo nekoliko dana. Informacija o njihovom razmještanju službeno je objavljena 16. kolovoza. “Rusi žele pokazati da su supersila kako bi na taj način jamčili svoj udio u političkoj budućnosti Sirije, i naravno, zbog toga je bilo izvjesnog hvalisanja i nedžentlmenskog ponašanja”, rekao je ministar obrane Irana Husein Degan u intervjuu za agenciju Assocaiated Press nakon priopćenja Moskve da su Tu-22M3 počeli koristiti zrakoplovnu bazu Hamadan.

Po mišljenju Vladimira Jevsejeva, vojnog analitičara i zamjenika direktora Instituta za proučavanje Zajednice neovisnih država, Iran je dočekao na nož neusuglašenost izjava ruskih političkih lidera s iranskom stranom. “Teheran je vrlo težak partner, i zbog toga informaciju u medijima treba iznositi zajedno s iranskom stranom. Trebalo je organizirati priopćenje za javnost tako da iranski veleposlanik u Moskvi Mehdi Sanai nastupi zajedno s ministrom vanjskih poslova RF Sergejem Lavrovom, i da strane daju zajedničku izjavu o početku borbene primjene zrakoplovne baze. Rusija je, međutim, samostalno priopćila informaciju medijima preko svog vojnog vrha”, istaknuo je on.

Kako ističu ruski stručnjaci, danas ima nekoliko političkih razloga zbog kojih je bilo potrebno vratiti Tu-22M3 i Su-34 u Rusiju.

Prema Jevsejevljevim riječima, Rusija mora obaviti konzultacije sa Saudijskom Arabijom u pogledu rješavanja sirijske krize. Međutim, Rijad krajnje negativno doživljava razmještanje ruskih trupa na bazi njegovog najvećeg regionalnog protivnika, smatra stručnjak. “Za vrijeme ‘Ženeve 3’ Rusija će morati voditi pregovore sa svim sudionicima u sukobu – kako sa zapadnim partnerima, tako i sa sirijskom oporbom, a sve njih iritira činjenica da ruski avioni koriste iransku zrakoplovnu bazu”, istaknuo je Jevsejev.

Rusija je već koristila Hamadan za dopunu goriva u avionima. Bilo je to u jesen 2015. godine, pred početak operacije u Siriji, kada je ruska vojska prebacivala svoj vojni kontingent u Hmejmim. “Baza je prvobitno korištena kao ‘odskočni’ aerodrom za dopunu goriva u našim zrakoplovima. Isto je bilo i sada sa zrakoplovima Tu-22M3, koji su privremeno slijetali na bazu radi tehničke provjere i daljnjih borbenih letova”, rekla je u intervjuu za RBTH Nina Mamedova, šefica sektora za Iran na Institutu za orijentalne studije Ruske akademije znanosti. Po riječima stručnjaka, poslije prva dva dana borbenih letova u kolovozu 2016. godine pojavio se čitav niz tehničkih problema.

Za normalno funkcioniranje avijacije bilo je potrebno u Iranu razmjestiti zapovjedni punkt s odgovarajućim komunikacijama, a također i sagraditi hangar za projektile koje koristi Tu-22M3 (svaki ovakav avion pri punom opterećenju može nositi 20 tona streljiva), a sve je to potrebno opsluživati i čuvati . “Pod velikim znakom pitanja je i status ruskih vojnika u Iranu. U slučaju bilo kakvog incidenta bilo bi ozbiljnih problema. Oni nemaju diplomatski imunitet, kao što imaju ruski vojnici u Siriji”, naglasio je Jevsejev.

Kako ističu stručnjaci, za iznajmljivanje i korištenje zrakoplovne baze parlamentarci obiju zemalja trebaju potpisati sporazum u kojem će biti utvrđeni svi tehnički i diplomatski aspekti boravka pripadnika ruske vojske u Iranu.

Analitičari smatraju da je povlačenje ruskog kontingenta iz Irana privremena mjera. “Ruska avijacija najuspješnije pokriva iranske vojnike u Siriji. A tamo je, prema najnovijim podacima, poginulo preko 400 iranskih vojnika. To su veliki gubici”, priopćio je Jevsejev, a prenosi Russia Beyonde the Headlines.

Po riječima stručnjaka, sada Rusija treba detaljnije proraditi pitanje korištenja baze Hamadan. U svakom slučaju, ukoliko dođe do eskalacije krize, ruski avioni će hitno biti ponovo preusmjereni na iransku zrakoplovnu bazu.

Related Posts