Rusija pretekla Saudiju proizvodnjom

Prema podacima ruske Savezne službe državne statistike (Rosstat), Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju po proizvodnji sirove nafte u listopadu 2015. godine. Tako je proizvodnja u Rusiji procijenjena na 10,35 mil. bbl/d, a u Saudijskoj Arabiji na 10,12 mil. bbl/d. I izvoz nafte iz Rusije u listopadu je porastao za 7,6% u usporedbi s istim mjesecom 2014. godine.

U prvih deset mjeseci 2015. godine ukupni izvoz nafte činio je 26,6% ukupnog ruskog izvoza robe i 41,5% izvoza energetskih proizvoda, no to je za oko 4% manje nego u istom razdoblju 2014, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Strani trgovci naftom dobit će pristup ruskom tržištu u 2016. godini, izjavio je visoki dužnosnik ruske Savezne antimonopolne službe (FAS). Ta ideja o privlačenju stranih trgovaca na lokalno rusko tržište je nastala u okviru projekta stvaranja ruskog naftnog benchmarka i trenutačno je u tijeku pokusno trgovanje na Sanktpeterburškoj burzi, a taj projekt traje već dvije godine. Rusija procjenjuje da će, ako uspije da svjetsko tržište prihvati ruski naftni benchmark, ostvarivati dodatnu zaradu od 0,5 – 1 USD/bbl. Dolar bi se u početku koristio za obračun u trgovini naftom, ali bi postupno mogao biti zamijenjen rubljom, eurom i juanom, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like