Home Energetika Rusija prestiže Kinu na području nuklearnih tehnologija

Rusija prestiže Kinu na području nuklearnih tehnologija

by admin

Dok Kina potpisuje sporazum s Iranom o izgradnji dvije nuklearne elektrane na južnoj obali zemlje, Rusija osvaja nova tržišta za svoje nuklearne tehnologije, piše „The Diplomat”, a prenosi RIA „Novosti”.

„Gubitak dijela izvoznog tržišta nuklearnih tehnologija u korist Pekinga nisu iznenadile Moskvu”, ističe izdanje. Kao najnoviji projekt navodi se izgradnja nuklearne elektrane Akuju u Turskoj. Osim toga, tijekom prve polovine 2015. godine Rusija je potpisala niz sporazuma i ugovora iz oblasti nuklearne energije. Tako je, između ostalih, potpisan od strane predsjednika Rusije i Egipta memorandum o razumijevanju, koji predviđa izgradnju prve egipatske komercijalne nuklearne elektrane. RF je isto potpisala sporazum o izgradnji elektrane u Jordanu. Ugovor sa Saudijskom Arabijom je stvorio pravni temelj za bilateralnu suradnju Rusije iz oblasti razvoja nuklearne energije u ovoj zemlji, piše Russia Beyond the Headlines.

Kako piše izdanje, dok su sankcije protiv Irana bile na snazi, Rusija je u isto vrijeme imala monopol na isporuku materijala za iranski nuklearni program, a prije svega se misli na Rosatom koji je isporučivao gorivo za nuklearne objekte u Bušeru. Sada se na istom tržištu pojavila Kina s vlastitim projektom nuklearnog reaktora. Prema mišljenju autora članka, kako bi stvorio svoj brend Peking će pokušati ʼizguratiʼ Rusiju iz Irana. Međutim, Rosatom i dalje zadržava dominantnu poziciju u iranskoj nuklearnoj energetici i već je potpisao sporazum s Teheranom o izgradnji novih reaktora za nuklearne elektrane u Bušeru u kratkoročnom i srednjoročnom roku.

Related Posts