Rusija pozdravila odluku grčkog naroda, Podemos se nada europskoj bezuvjetnoj solidarnosti

Rusija je u ponedjeljak, dan nakon grčkog referenduma, izrazila grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu svoju potporu grčkom narodu suočenom s teškoćama koje mora nadvladati, izražavajući nadu da će Grčka pronaći kompromis sa svojim europskim vjerovnicima. “Vladimir Putin izrazio je svoju potporu grčkom narodu, suočenom s poteškoćama koje ta zemlja mora prevladati”, navelo je rusko predsjedništvo u svom priopćenju, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Putin i Cipras također su razgovarali o “više pitanja povezanih uz razvoj grčko-ruske suradnje”, navodi se u priopćenju Kremlja. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov naveo je kako se Rusija nada da će Grčka pronaći “kompromis” s vjerovnicima čije je prijedloge grčki narod na nedjeljnom referendumu odbio sa 60 posto glasova protiv. “Tražimo od svojih grčkih partnera da čim prije pronađu potreban kompromis sa svojim vjerovnicima i donesu odluke koje će na najbolji način doprinijeti gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje”, kazao je glasnogovornik Kremlja a prenijela agencija Tass. “Poštujemo volju izraženu na referendumu u zemlji s kojom imamo dugotrajne bliske odnose i široko partnerstvo”, dodao je.

Peskov je uz ostalo ponovio da Grčka, u kritičnoj financijskoj situaciji, nije do sada “zatražila nikakvu pomoć” Rusije. Grci su na nedjeljnom referendumu odbili prijedloge međunarodnih vjerovnika za izlazak iz krize u zamjenu za njihov prijedlog mjera štednje. Atena je u međuvremenu pokazala da je bliska i Rusiji, gdje se njezin premijer Cipras našao već dva puta u posljednjih nekoliko tjedana. Tijekom Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu grčki premijer je zaključio sporazum o izgradnji ruskog plinovoda u Grčkoj, vrijednog dvije milijarde eura, što nije naišlo na pozitivan odjek u Europskoj uniji.

Pablo Iglesias, vođa španjolskog Podemosa, stranke koja se bori protiv mjera štednje, rekao je u ponedjeljak da je grčko nedjeljno referendumsko ‘ne’ ojačalo pregovarački položaj vlade u Ateni i uvjeren je da će Sirizina vlada idućih dana postići dogovor s kreditorima. Podemos je Sirizin najbliži saveznik u Europi, a na nedavnim lokalnim izborima bio je jedan od pobjednika i zadržao je potporu znatne većine glasača i za vrijeme grčke krize.

Po anketama objavljenima u nedjelju, Podemos je izjednačen s dvjema glavnim španjolskim strankama. “Grčko referendumsko ‘ne’ pojačalo je grčku pregovaračku poziciju za postizanje razumna dogovora”, rekao je čelnik Podemosa Iglesias na konferenciji za novinare. “Veoma sam optimističan. Siguran sam da ćemo za nekoliko dana imati dogovor”.

Na pitanje je li referendum dobar i za njegovu stranku, Iglesias je rekao: “Nije glas ‘ne’ dobar za Podemos, on je dobar za ljude u Europi. Ne moramo se brinuti za demokraciju”. Po njegovim je riječima grčki referendum bio važan politički događaj za Europu, a o rezultatu će u ponedjeljak razgovarati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

You may also like