Home Energetika Rusija povećala uvoz derivata iz Bjelorusije

Rusija povećala uvoz derivata iz Bjelorusije

by Energypress.net

Posljedice udara na rafinerije

Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.

Rusija je već zabranila izvoz benzina od 1. ožujka kako bi pokušala osigurati dovoljno goriva za svoje domaće tržište nakon ponovljenih napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije od početka godine, objavila je agencija. Ove godine Rusija je ponovno povećala uvoz benzina iz Bjelorusije, koji je dosegao gotovo 3000 metričkih tona u prvoj polovici ožujka, rekli su izvori upoznati sa statistikom, prenosi Reuters.

Rusija je u veljači uvezla 590 tona, dok iz Bjelorusije u siječnju nije bilo isporuka. Dva izvora iz industrije, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni javno govoriti, rekli su da su u tijeku razgovori između vlada i naftnih kompanija o daljnjem uvozu. Jedan od njih rekao je da su pregovori bili teški jer je Bjelorusiji prioritet izvoz goriva na međunarodna tržišta. Koliko će Rusiji trebati ovisit će o vremenu popravka rafinerije, rekao je drugi izvor.

Ruske naftne kompanije mogle bi povećati isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama u zamjenu za dodatne naftne derivate za isporuku Rusiji, rekli su izvori iz industrije. Bjelorusija svoje naftne derivate uglavnom izvozi preko ruskih baltičkih luka na međunarodna tržišta u skladu s dugoročnim tranzitnim sporazumima između zemalja.

Related Posts