Rusija pokreće humanitarnu akciju u Siriji

Ruska vojska je u petak najavila pokretanje “humanitarne operacije” u Siriji kako bi dostavila pomoć civilima koji žive u područjima koje je kontrolirala skupina Islamska država (ID) i koja su preuzele snage vjerne predsjedniku Bašaru al-Asadu.

“217 mjesta su sirijske snage preuzele od Islamske države”, rekao je general Sergej Rudskoj, šef operacija glavnog stožera ruske vojske na sastanku koji je prenosila televizija. “Stanovništvo se postupno vraća u te gradove” i zato će novi zadatak ruskih zračnih snaga u Siriji biti “humanitarne operacije”, dodao je.

General Rudskoj nije precizirao kakva humanitarna pomoć će biti pružena sirijskim civilima, ni kako će biti organizirane te humanitarne operacije, ali je rekao da je Deir Ezor prvi grad kamo će biti upućena. “Najveći dio pomoći je sada upućen u Deir Ezor koji je već dugo u okruženju terorista IS-a”, rekao je.

Vojni transportni zrakoplov Il-76 sirijske vojske je isporučio 22 tone humanitarne pomoći, uz rusku logističku podršku, koja će biti podijeljena uz pomoć mjesnih vlasti, dodao je general Rudskoj. “Nećemo se zaustaviti i pružit ćemo sirijskom narodu svu moguću pomoć kada dođe vrijeme oslobođenja zemlje od ekstremista i obnove mirnog života”, jamčio je.

Nakon više od tri i pol mejseca intenzivnih zračnih napada, ruska vojska tvrdi da je uništila tisuće terorističkih ciljeva. Krajem prosinca Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je naveo da je u ruskim napadima u tri mjeseca ubijena 2371 osoba, od kojih gotovo trećina civila. Rusko ministarstvo obrane je više puta te optužbe nazvalo “neutemeljenima i apsurdnima

You may also like