Rusija planira privatizirati blizu 11 posto proizvođača dijamanata

Rusko ministarstvo gospodarskog razvoja ne isključuje mogućnost privatizacije i više od trenutno planiranih 10,9 posto vodećeg svjetskog proizvođača dijamanata Alrose, citirali su u ponedjeljak ruski mediji izjavu zamjenika ministra gospodarskog razvoja Nikolaja Podguzova.

“Nacrt uredbe predviđa udio od 10,9 posto a raspravlja se i o nastavku procesa (privatizacije). Ta mogućnost postoji, ne isključujemo je”, odgovorio je Podguzov na pitanje novinara o održivosti daljnje privatizacije te kompanije u razdoblju od 2017. do 2018. Alrosa obuhvaća skupinu ruskih proizvođača dijamanata koji su prošle godine povećali rezerve dijamanata za 43,57 milijuna karata kroz aktivnosti istraživanja. Proizvodnja dijamanata lani im je dosegnula 38,3 milijuna karata, pokazuju podaci kompanije. Ukupne su rezerve Alrose prema ruskom klasifikacijskom sustavu na prvi dan siječnja iznosile 1,1 milijardu karata.

Najveći su dioničari Alrose Ruska Federacija, čiji udio iznosi 44 posto, te Republika Saha (Jakutija) s udjelom od 25 posto i okruzi u Jakutiji s osam posto. Preostalih je 23 posto dionica u slobodnoj prodaji na tržištu. Početkom veljače ministar gospodarskog razvoja Aleksej Uljukajev izdvojio je Alrosu među kompanijama koje bi prve mogle biti privatizirane. U ruskoj agenciji za upravljanje državnom imovinom također smatraju da je kompanija spremna za privatizaciju.

Potom je ministar financija Anton Siluanov kazao da bi vlada mogla prodati 10,9 postotnog udjela u Alrosi. “Raspravljali smo o mogućnosti prodaje 10,9-postotnog udjela kako bi država (…) zadržala kontrolu nad kompanijom”, izjavio je Siluanov, a prenijela ruska novinska agencija Tass.

You may also like

0 comments