Rusija optužuje: Raka podsjeća na Dresden

Rusija je optužila koaliciju pod vodstvom SAD-a da je izbrisala Raku s lica zemlje tijekom borbi protiv Islamske države, i da taj grad danas podsjeća na Dresden u Drugom svjetskom ratu, piše BBC.
Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, prošli su tjedan osvojile Raku. Fotografije pokazuju da je najveći dio Rake u ruševinama, a Moskva je usporedila stanje u tom gradu s uništenjem Dresdena u Drugom svjetskom ratu.

“Raka je naslijedila sudbinu Dresdena iz 1945., izbrisanog s lica zemlje u angloameričkim bombardiranjima”, rekao je Igor Konašenkov iz ruskog ministarstva obrane.

Dodao je da Zapad sada ubrzano šalje financijsku pomoć kako bi se prikrili dokazi. Koalicija pod vodstvom SAD-a naglasila je da se strogo držala procedura kako bi minimalizirala rizik za civile. UN-ovi istražitelji za ratne zločine prošli su tjedan rekli da je u Raki izgubljeno puno civilnih života.

Sirijski aktivisti procjenjuju da je poginulo između 1130 i 1873 civila te da su civilni gubitci uvelike posljedica intenzivnih američkih bombardiranja. aka je bio prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a koji je poharao Siriju i Irak 2014. i proglasio “kalifat”.

 

You may also like

0 comments