Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinsku vojsku da priprema ofenzivu na istoku Ukrajine gdje je najmanje deset osoba, većinom civila, stradalo u novim sukobima, najsmrtonosnijim unazad mjesec dana na liniji fronte. “Zabrinuti smo tijekom događaja zadnjih dana koji jako sliče na pripremu vojne akcije”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak u Moskvi.

Istodobno je EU osudio novi val nasilja i pozvao na poštivanje primirja koje je stupilo na snagu u veljači ali se gotovo svakodnevno krši u zadnje vrijeme. “Osuđujemo nedavnu eskalaciju sukoba koji su nastavljeni noćas”, kazala je glasnogovornica Europske komisije Catherine Ray. “Najvažnije je da obje strane poštuju u potpunosti prekid vatre i poduzmu sve prikladne mjere u zaštiti civila poštivajući međunarodni humanitarni zakon”, nastavila je ona.

Ukrajinske vlasti objavile su smrt troje civila i dva vojnika na teritoriju pod nadzorom Kijeva. Trinaest osoba, šest civila i sedam vojnika, ranjeno je.S druge strane linije fronte, pobunjeničke vlasti ustvrdile su pet ubijenih civila u pobunjeničkom “središtu” Donjeck te u Gorlivki, 30-ak kilometara sjeveroistočno, te još petnaest ranjenih.

Related Posts