Rusija okrenula leđa Srbiji, Nikolić spreman otići u Srebbrenicu

U Nacrtu rezolucije o BiH, koji je Rusija podnela Savetu bezbednosti UN izražava se žaljenje zbog veoma ozbiljnih zločina koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog i verskog porekla, kao i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu.  U Nacrtu ruske rezolucije izražava se saučešće žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i pozivaju države članice Saveta bezbednosti da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživelima, kao što je i predviđeno, prenosi Tanjug.

Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u celini. U nacrtu, koji je podeljen svim članicama Savjeta bezbednosti, a čiji faksimil je na svom sajtu objavila agencija Sputnjik, podseća se na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje se odnose na zločine počinjene od različitih strana u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije. Dokumentom se podseća na odgovornost država za okončanje nekažnjivosti i krivično gonjenje odgovornih za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne i druge zločine.

U dokumentu ruske delegacije najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u celini, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i verske pripadnosti. Ruska delegacija u nacrtu rezolucije pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH, koji locira i identifikuje ostatke žrtava u BiH, a koji je dao značajan doprinos izvođenju počinilaca pred lice pravde. U dokumentu se ponovo potvrđuje podrška Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH od 10. novembra 1995. godine i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

Ponovo se naglašava da primarna odgovornost za dalje uspešno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH. U Nacrtu rezolucije apeluje se na Bošnjake, Hrvate i Srbe i na sve građane BiH iz oba entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, na osnovu Mirovnog sporazuma. U Nacrtu se ponovo potvrđuje predanost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica. Naglašava se predanost podršci provođenju Opšteg okvira sporazuma za mir u BiH i aneksima uz njega, kao i relevantne odluke Saveta za sprovođenje mira (PIC).

Dokumentom se naglašava uloga Mirovnog sporazuma u postkonfliktnom pomirenju u BiH, kao i u širem regionu. Skreće se pažnja svih država na mehanizme pravde i pomirenja u punom obimu, uključujući nacionalne, međunarodne i “mešovite” krivične sudove i tribunale i komisije za istinu i pomirenje, te napominje da takvi mehanizmi mogu da unaprede ne samo individualnu odgovornost za ozbiljne zločine, već i mir, istinu, pomirenje i prava žrtava. Nacrtom se potvrđuju relevantne odredbe Završnog dokumenta Svetskog samita 2005. koji se odnosi na zaštitu civila u oružanom sukobu, uključujući paragrafe 138 i 139 o odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti, a od srpskog člana kolektivnog šefa države BiH da saradnju i razumevanje u interesu Srba u BiH. U odgovoru Nikolića članu predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je danas rekao da srpski predsednik deli Srbe sa ove i one strane Drine, stoji da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju. “Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina”, navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika.

Ističe se i da je Predsednik istovremeno izrazio spremnost da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti na mestima koje oni izaberu. “Od srpskog člana Predsedništva BiH, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše”, navodi se u saopštenju. Ivanić je ranije danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije razumeo poruke iz Beograda, koje su na obeležavaju Vidovdana poslali predsednik Srbije i Republike Srpske Nikolića i Milorada Dodika

Ivanić je rekao da prevashodno nije razumeo predsednika Nikolića, te da je očekivao “da ga njegovi savetnici savetuju kako se vodi spoljna politika u BiH”, odnosno da se odluke donose konsenzusom. “Pozivam gospodina Nikolća da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovde ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne deli srpski narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču”, reka je Ivanić, koji je prethodno saopštio da je Savetu bezbednosti UN uputio pismo u kojem je rekao da britanska rezolucija o Srebrenici podelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti.   On je dodao da bi Nikolić, “da je čitao diplomatsku poštu i medije, video da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno pre njega”.

Nikolić je, povodom britanske inicijative da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o Srebrenici, ocenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan. “Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, štaviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog”, smatra Nikolić a prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić smatra da inicijativa Velike Britanije da SB UN usvoji Rezoluciju o Srebrenici “nimalo neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se slični zločini dese u budućnosti”. “Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što porodice žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumevanje za svoj bol”, naveo je Nikolić.

Sukob na teritoriji BiH je, kako je dodao, izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vera i “bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njeno uveličavanje ili umanjenje, neće se negativno reperkutovati samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore”.  “U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovečnost. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida”, kazao je Nikolić, navodi se u saopštenju. Predsednik Srbije je apelovao i da “prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu”.

You may also like