Rusija odgađa gradnju plinovoda prema Kini?

Moskva – Rusija bi mogla odgoditi završetak velikog plinovoda koji bi dovodio plin u Kinu, rekla su za Reuters tri izvora bliskq državnoj izvoznoj kompaniji Gazpromu, čime bi kasnio jedan od važnih projekata ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Želeći  ostati anonimni, izvori su kazali kako  bi projekt “Sibirska snaga” mogao biti odgođen dok Moskva ne završi drugi, manje ambiciozan projekt slanja plina s postojećih polja u Kinu, plinovodom tisućama kilometara zapadnije. Rusija, pak, tvrdi kako nema planova odgode toga plinovoda teškog  55 milijardi dolara, iako su globalne cijene energenata pale, što u pitanje dovodi isplativost investicije.

Ministar energetike Aleksandar Novak rekao je prošli tjedan za Reuters kako Gazprom ne odustaje od svoga plana da prvi plin u sklopu projekta “Sibirska snaga” poteče 2019. Gazprom već čisti rutu plinovoda, a pet ruskih proizvođača cijevi sklopilo je ugovor o isporuci otprilike trećine svih širokoprofilnih cijevi potrebnih za taj projekt.  Tri industrijska i bankarska izvora kažu da bi Moskva mogla odgoditi završetak toga pravca dok ne završi jeftiniji pravac Altaj koji ide s postojećih polja prema zapadu Kine. Takva bi promjena, piše Reuters, usporila i umanjila vrijednost projekta koji je bio u središtu moskovskog plana da pronađe nova tržišta za svoje azijske izvore energije. Putin je osobno nadgledao rad na četiri tisuće kilometara dugom istočnome pravcu plinovoda “Sibirska snaga” vrijednome 55 milijarda dolara.