Rusija mora obeštetiti dioničare Yukosa

Sud naložio
Nizozemski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.

“Haški žalbeni sud odlučio je danas da je prethodna presuda u prilog Ruske federacije bila netočna”, navodi se u priopćenju suda. Tom presudom Haškog okružnog suda iz 2016. godine poništena je prethodna sudska odluka o potrebi plaćanja odštete.

U današnjem rješenju navodi se da je prva presuda koju je donio Stalni arbitražni sud da se plati 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima “ponovo na snazi”. Na novu odluku suda može se uložiti žalba Vrhovnom sudu Holandije. Rusija je najavila da će se žaliti na odluku.

Arbitražni panel je 2003. godine presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine tako što je obasula kompaniju ogromnim poreznim potraživanjima. Taj potez je viđen kao pokušaj da se ušutka generalni direktor Yukosa Mihail Hodorkovski, glasni kritičar ruskog presjednika Vladimira Putina.

You may also like

0 comments