Rusija manje novca zaradila od nafte i plina, evo koliko

Uslijed ukrajinske krize

Rusija je zaradila znatno manje novca od prodaje nafte i plina u ožujku nego što je bilo predviđeno, pokazali su podaci ruskog ministarstva. To ukazuje da je Kremlj podcijenio utjecaj ukrajinskog rata na izvoz ruskih energenata.

Prihod od prodaje nafte i plina u ožujku iznosio je 302 milijarde rubalja (oko 3,6 milijardi dolara), što je 38% manje od prognoze ruskog ministarstva financija s početka ožujka, javlja Business Insider.

Rusija je vodeći dobavljač nafte i najveći svjetski izvoznik plina. Europa je za svoje tržište u prosjeku nabavljala 40% prirodnog plina iz Rusije. Međutim, europske i druge zapadne nacije smanjile su ili potpuno odustale od ruskih zaliha nakon invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo financija prognoziralo je 3. ožujka da će zemlja u ožujku zaraditi oko 790 milijardi rubalja od prodaje nafte i prirodnog plina. U konačnici je ta brojka bila oko 488 milijardi rubalja.

Ministarstvo financija istaknulo je manji izvoz prirodnog plina u ožujku od očekivanog i promjene pravila o porezu na energiju.

U izvješću se navodi da su i u veljači prihodi od nafte i plina bili 216,4 milijarde rubalja niži od očekivanih. Međutim, navode i da u travnju očekuju zaradu u iznosu 798,4 milijarde rubalja od prodaje energije, prenosi N1

Rusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je bilo prisiljeno platiti kuponske kamate na dvije državne euroobveznice u rubljima budući da je inozemna banka odbila obraditi njihov nalog o plaćanju u dolarima.

Inozemna banka odbila je nalog Rusije da uplati 649,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije državne obveznice, a nije obradila ni plaćanje glavnice euroobveznice koja dospijeva na naplatu u ovoj godini, istaknuli su u ministarstvu, ne navodeći o kojoj je banci riječ.

Rusija je trebala platiti kuponske kamate na državne euroobveznice koje dospijevaju na naplatu ove, odnosno 2042. godine.

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi inozemnim vlasnicima dvije euroobveznice mogli konvertirati rublje u inozemne valute kada im ponovo bude omogućen pristup zamrznutim deviznim rezervama.

Ako dužnik ne vrati iznos u ugovorom utvrđenoj valuti, smatra se da nije sposoban podmirivati svoje financijske obveze.

Od početka invazije SAD i njegovi saveznici zamrznuli su polovinu od ukupno 640 milijardi dolara ruskih deviznih i zlatnih rezervi, napominje Reuters.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a njezinu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija objavio je u ponedjeljak da su potpuno blokirali pristup Rusije deviznim rezervama.

You may also like