Rusija lansirala raketu s kozmodroma

Rusija je lansirala prvu raketu s novog kozmodroma Vostočni u četvrtak, dan nakon što je zbog tehničkog problema odgođeno lansiranje koje su ruski mediji i dužnosnici najavljivali kao povijesni događaj.

Raketa Sojuz, koja je u orbitu ponijela tri satelita, lansirana je u 5.01 sati po moskovskom vremenu s kozmodroma u regiji Amura na krajnjem istoku zemlje nedaleko od granice s Kinom, izvijestile su ruske novinske agencije.

Predviđeno lansiranje u srijedu je obustavljeno nedugo prije početka. “Došlo je do automatske obustave lansiranja”, kazao je u srijedu direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov. Automatska naredba za obustavom lansiranja pokrenuta je dvije i pol minute prije zakazanog vremena, dodao je Komarov.

“Automatsko zaustavljanje lansiranja dogodilo se zbog grešaka u radu automatskog kontrolnog sustava”, objasnio je Komarov. Odgoda lansiranja nije povezana s infrastrukturom kozmodroma niti je izazvana ljudskom pogreškom, priopćio je Roskosmos.

Ruski predsjednik Vladimir Putin došao je u srijedu na kozmodrom Vostočni kako bi nazočio prvom lansiranju. Nakon odgode je odlučio ostati dok se ne utvrdi hoće li raketa biti lansirana dan poslije, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je nakon lansiranja čestitao djelatnicima kozmodroma i dužnosnicima Roskosmosa. “Želim vam čestitati. Imate se čime ponositi.”, rekao je Putin nakon lansiranja. Rusija je izgradnju novog kozmodroma počela 2012. godine. Planirano je da to bude prvi nacionanlni kozmodrom za civilnu upotrebu, koji bi također smanjio ovisnost ruske svemirske industrije od kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Izgradnja kozmodroma stajala je između četiri i 5,3 milijarde eura.

Sjeverna Koreja lansirala je u četvrtak balističku raketu srednjeg dometa, no nakon nekoliko sekundi se srušila, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane, što je drugi takav neuspjeh ovog mjeseca. Dužnosnik ministarstva rekao je kako se čini da je raketa Musudan, dometa većeg od 3000 kilometara, bila lansirana blizu grada Wonsana na istočnoj obali Sjeverne Koreje.

Izolirana komunistička država izvela je niz raketnih lansiranja i testiranja vojne tehnologije uoči kongresa Radničke partije 5. svibnja. Najnoviji neuspjeh je još jedan korak unatrag za mladog vođu Kim Jong Una. Slična raketa lansirana 15. travnja u povodu rođendana njegova djeda i osnivača države Kim Il Sunga eksplodirala je, a američko ministarstvo obrane nazvalo je taj pokus “katastrofalnim” neuspjehom.

You may also like

0 comments