Home Energetika Rusija je pozdravila dogovor u Beču

Rusija je pozdravila dogovor u Beču

by admin

Rusija pozdravlja dogovor koji je postignut u Beču o reguliranju situacije u vezi s iranskim nuklearnim programom, izjavio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i izrazio uvjerenost da je „svijet odahnuo s velikim olakšanjem”.

„Mnogo godina smo težili tome u okviru pregovora uz podršku Vijeća sigurnosti u kojima su sudjelovali Rusija, Kina, SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Iran i EU. Zadovoljni smo što u temelju postignutog rješenja leži princip pregovora u etapama i uzajamnog poticanja, koji je naša strana zastupala u svim fazama ovih teških pregovora”, navodi se u priopćenju Putina na stranicama Kremlja. Prema riječima Putina, Iran dobiva mogućnost da razvija nuklearni program, uključujući proizvodnju obogaćenog uranija, pod uvjetom da bude sprovedena kontrola od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju i da postupno budu ukinute sve sankcije protiv Teherana. „To je značajno i s točke gledišta realizacije krupnih planova suradnje Rusije s Teheranom u vezi s nuklearnom tehnologijom civilne namjene, što je dobilo podršku u dokumentima koji su danas odobreni”, izjavio je ruski predsjednik, donosi Russia Beyond the Headlines.

Istodobno,  Rusija i SAD će u srpnju održati ispitivanje taktičkog nuklearnog naoružanja: Rusija će testirati raketne sisteme „Iskander-M”, a Sjedinjene Države novu modifikaciju svog termonuklearnog oružja – atomske bombe B61-12, piše portal The National Interest.

U Južnom vojnom okrugu je u tijeku priprema za vježbe s bojevim gađanjem raketa „Iskander-M”, koje će se održati na poligonu Kapustin Jar u Astrahanjskoj oblasti. Ranije su predstavnici ruske obrambene industrije priopćili da će sva sertifikacijska ispitivanja ovih operativno-taktičkih raketnih sistema biti završena do kraja 2015. godine, piše portal.  Operativno-taktički raketni sistem „Iskander-M” je mobilni taktički raketni sistem s dometom gađanja od 50 do 500 kilometara. Vozilo može istovremeno nositi po dvije rakete, koje mogu biti lansirane na nezavisne ciljeve za samo nekoliko sekundi. Rakete mogu biti preusmjerene za vrijeme leta i mogu se koristiti ne samo za nepokretne, nego i za pokretne ciljeve, kao što su taktički raketni sistemi, kolone tenkova ili motorizirane grupe pješadije.  „Iskander ima još jednu jedinstvenu osobinu: bojevom glavom s optičkim navođenjem može se isto upravljati pomoću šifriranog radio-signala, između ostalog i onog koji se emitira s radarskog avio-sistema (AWAKS) ili s bespilotnim letjelicama. To daje dodatne mogućnosti za navođenje rakete. Njen kompjuter proučava izgled cilja, fiksira njegove koordinate i raketa leti prema zadanom cilju supersoničnom brzinom”, piše izdanje.

National Interest podseća da je Rusija više puta priopćila da planira razmjestiti unaprijeđen sistem Iskander u Kalinjingradskoj oblasti, u neposrednoj blizini granica članica NATO-a (Poljske i baltičkih država).  „Sjedinjene Države teško da će ostati ravnodušne na modernizaciju nuklearnog oružja od strane Rusije. Početkom mjeseca oružane snage SAD-a i Nacionalna administracija za nuklearnu sigurnost (NNSA) su održali testiranje teške atomske bombe B61-12”, piše list.  To je bilo prvo testiranje od tri koja su planirana ove godine. Bomba je bačena s aviona F-15E Strike Eagle. Posle uvođenja u upotrebu B61-12 će zamijeniti ranije modifikacije bombe B61, glavnog termonuklearnog oružja SAD-a. Proizvedeno je ukupno 825 ovakvih bombi, a danas je borbeno sposobno manje od polovine, piše portal.   Prema podacima portala, bombe B61 su razmještene na šest američkih vojnih baza u pet europskih gradova (osim onih koje se nalaze u SAD-u). U procesu modernizacije nuklearnog arsenala oružanih snaga SAD-a predstoji obnova opreme na bombarderima F-15E Strike Eagle, kako bi mogli nositi B61-12.

Related Posts