Rusija je otkupila udjele u Južnom toku te produljila opskrbu plinom Ukrajine na tri mjeseca

Moskva / Ruska plinska tvrtka Gazprom platila je oko 1 mlrd. dolara za otkup suvlasničkih udjela u projektu plinovoda Južni tok od Zapadnih partnera. Od talijanske tvrtke Eni otkupljen je njezinih 20%, od njemačkog Wintershalla njegovih 15%, baš kao i od francuskog EdF-a.

U prosincu 2014. godine je najavljeno da će Gazprom otkupiti preostalih 50% udjela od Zapadnih energetskih tvrtki koje su mu bile partner u projektu, ali se nije otkrilo o kojem se iznosu pregovara. Umjesto Južnog toka, Gazprom sada radi na plinovodu Turski tok, koji bi također imao tranzitni kapacitet od 65 mlrd. m3 plina godišnje, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Za tri mjeseca produljen je sporazum o isporuci ruskog plina Ukrajini, koji istječe u utorak navečer i mogao je izazvati prekid u opskrbi. Predsjednik ruske vlade Dmitri Medvedov rekao je tijekom susreta s Putinom da je Kijev tražio obnovu tog privremenog kompromisa potpisanog u listopadu nakon višemjesečnog prekida u opskrbi. Ukrajinski plinski dobavljač Naftogaz objavio je u ponedjeljak da je tražio produljenje za godinu dana, ali ruski Gazprom je odgovorio da je spreman na razdoblje od tri mjeseca, do 1. srpnja, preciziravši da je riječ o odluci koju treba donijeti ruska vlada. (Oil and Gas Eurasia)