Rusija izdala međunarodnu tjeralicu za Hodorkovskim

Rusija je u srijedu izdala međunarodni nalog za uhićenje naftnog tajkuna i predstavnika oporbe Kremlju Mihaila Hodorkovskog, optuženog u slučaju ubojstva iz 1998. “Međunarodni uhidbeni nalog izdan je za Mihaila Hodorkovskog”, rekao je u priopćenju glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva Vladimir Markin. “Mihail Borisovič nipošto neće ograničiti svoje kretanje zbog odluka kremaljskih vampira”, reagirao je glasnogovornik bivšeg izvršnog direktora naftne kompanije Jukosa, Kulle Pispanen.

Rusko pravosuđe sumnja da je Hodorkovski, bivši oligarh koji sada živi u Londonu, prije 17 godina naručio ubojstvo gradonačelnika u Sibiru, što je on ocijenio “politički motiviranim” progonom. Žrtva, Vladimir Petuhov, bio je gradonačelnik Neftejuganska, gdje je bila otvorena podružnica Jukosa, koji je tada bio u vlasništvu Hodorkovskog. Jukosov bivši sigurnosni čelnik Aleksej Pičugin osuđen je 2007. za to ubojstvo na doživotni zatvor.

Hodorkovski je optužen i za pokušaj ubojstva Vjačeslava Kokoškina, osobnog čuvara Petuhova koji je bio s njim na dan ubojstva, kao i za pokušaje ubojstva iz 1998. i 1999. kada je na meti bio poslovni čovjek Evgenij Rjabin, direktor kompanije East Petroleum Handelsges sa sjedištem u Beču. Slučaj koji je 1998. bio zaključen, ponovo je pokrenulo istražno povjerenstvo koje je Hordokovskog početkom prosinca pozvalo na saslušanje, ali se ovaj nije odazvao.

Hodorskovski je gotovo deset godina proveo u zatvoru nakon uhićenja 2003. i osude za gospodarski kriminal i za utaju poreza. Vladimir Putin ga je pomilovao 2013. Pošto je rekao da se neće baviti politikom, Hodorkovski je osnovao pokret koji treba okupljati slabe proeuropske snage u Rusiji. Bivši oligarh je nakon optužbi ruskih istražitelja pozvao na “revoluciju” u Rusiji, ističući da je Putin izveo “državni udar” i da je njegova vlast “nezakonita”.

You may also like

0 comments