Rusija i Britanija pokušavaju zatopliti odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin i britanska premijerka Theresa May razgovarali su telefonski u utorak i dogovorili sastanak “u bliskoj budućnosti” kako bi pokušali poboljšati slabe odnose između Moskve i Londona, priopćio je Kremlj.

Putin i May trebali bi sudjelovati na skupu G20 u Kini početkom sljedećeg mjeseca, što im daje mogućnost da se sastanu, prvi puta otkad je May postala predsjednica britanske vlade u srpnju.

Odnosi između Rusije i Britanije su zategnuti zbog razlika oko Ukrajine i Sirije, a London tvrdi i da je došlo do povećanja broja letova ruskih bombardera u blizini britanskog zračnog prostora.

Kremlj je priopćio da su se Putin i May dogovorili da će pokušati osigurati dobru komunikaciju obavještajnih službi dviju zemalja kako bi se poboljšala zračna sigurnost, što je, kako ocjenjuje Reuters, očita referenca na ruske vojne letove.

Oboje su izrazili nezadovoljstvo oko aktualnog stanja rusko-britanskih odnosa, kazao je Kremlj, dodajući da je do telefonskog poziva došlo na britansku inicijativu.

Glasnogovornica Therese May kazala je da su se oboje složili da se britanski i ruski građani suočavaju sa zajedničkom prijetnjom terorizma, te da je suradnja na sigurnosti zračnog prometa ključni dio međunarodnih napora u borbi protiv terorizma. “Oni se vesele susresti se na G20 summitu u Kini sljedeći mjesec”, kazala je glasnogovornica u priopćenju.

You may also like