Rusija će SAD-u odgovoriti protumjerama

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u srijedu da će Rusija krenuti jačati nuklearni arsenal raketa srednjeg dometa ako SAD krene s takvim potezima nakon najavljenog povlačenja iz sporazuma INF, javile su agencije.
Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljen je 1987. i brani rakete s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje Washingtona iz tog sporazuma. Naši su američki partneri očito zaključili da se situacija promijenila, kazao je Putin, dodajući da Washington sada očito smatra da “SAD mora imati takvo oružje”. “Koji je odgovor naše strane? Jednostavan je. Učinit ćemo isto”, kazao je Putin a prenosi agencija TASS.

Putin je optužio SAD da fabricira vijesti o tome da je Rusija “nešto prekršila”. “Opravdanje broj jedan (za povlačenje iz sporazuma) je da mi nešto kršimo. Istovremeno, kao i obično, nema nikakvih dokaza o tom našem kršenju”, dodao je Putin. Američka strana, kao i obično, “najavi namjeru da se povuče… a potom počne tražiti motive da to učini”.

Rusija je također zaprijetila svakoj zemlji koja bi rasporedila na svom teritoriju američke rakete srednjeg dometa, ako se SAD povuče iz sporazuma INF. “Ako se prekrši INF sporazum, to neće ostati bez odgovora”, rekao je načelnik glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov na sastanku sa stranim vojnim atašeima u Moskvi.

“Zemlje koje bi primile američke sustave s raketama srednjeg i kratkog dometa postat će ciljevi ruske odmazde”, kazao je Gerasimov u govoru. Američko moguće povlačenje iz tog sporazuma, koje je nedavno najavio Trump, “vrlo je opasan korak koji negativno može utjecati i na europsku sigurnost i na stratešku stabilnost općenito”, kazao je.

Sjedinjene Države dale su u utorak Rusiji rok od 60 dana da se uskladi sa sporazumom iz 1987. o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), zaprijetivši da će Washington suspendirati svoje obveze iz tog dokumenta ako Rusija to ne učini.

Europska unija u srijedu je zatražila od Rusije i SAD-a da očuvaju taj sporazum. “Sporazum koji su potpisali Washington i Moskva jamči mir i sigurnost na europskom teritoriju već 30 godina”, rekla je visoka europska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

You may also like

0 comments