Rusija će naoružati Srbiju usprkos protestima

Poslije posjete potpredsjednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Beogradu pregovori o velikoj isporuci ruskog oružja Srbiji prešli su na praktičnu razinu, piše analitičar.

Uskoro će biti definiran sporazum na temelju kojeg će Rusija obnoviti naoružanje srpske vojske, piše portal „Vzgljad”. Iako je potreba za naoružavanjem povezana s očuvanjem sigurnosti ove zemlje, liberalni krugovi u Srbiji oštro protestiraju protiv toga, dodaje analitičar. Prema njegovom mišljenju, razlog leži u tome što Zapad pojačava propagandni pritisak na Balkanu, dok Moskva prepušta stvari svojem tijeku.

Poslije posjete potpredsjednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Beogradu pregovori o velikoj isporuci ruskog oružja Srbiji prešli su na praktičnu razinu, piše analitičar ruskog portala. Tehnički aspekti suradnje još nisu definirani, ali načelna odluka je donesena.

U Srbiji je javno mnijjenje podijeljeno kada se radi o mogućnosti naoružavanja vojske najnovijim ruskim oružjem, navodi analitičar. Posebno negativnu reakciju među političarima proeuropske orijentacije izazvala je mogućnost isporuke sustava S-300. „Srpski političari, politolozi i novinari su posebno isticali financijsko pitanje, namjerno zaboravljajući na značajnije argumente, na primjer, na sigurnost Srbije”, piše portal.

Predizborna debata kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a pokazala je da i Bernie Sanders i Hillary Clinton još uvijek smatraju da Rusija predstavlja prijetnju po američku sigurnost, prenosi RT. Hillary Clinton je pritom izjavila da Rusija pokušava pomjeriti granice postratne Europe i osvojiti nove teritorije.

Clinton je tijekom debate prokomentirala stav američkog ministra obrane Ashtona Cartera o tome da Rusija predstavlja najveću prijetnju po sigurnost SAD-a. „Tajnik Carter je mislio na stalni pritisak koji Rusija vrši na naše europske saveznike. On je imao u vidu to kako Rusija pokušava pomjeriti postratne granice u Europi, kako ona pokušava okrenuti europske zemlje jedne protiv drugih, osvojiti nove teritorije, zadržati Krim, kako ona proučava mogućnost napada na baltičke zemlje”, izjavila je Clinton.

You may also like