Rusija će jačati svoj nuklearni arsenal

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u utorak da će Rusija ove godine povećati svoj nuklearni arsenal za više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa a dužnosnik ministarstva obrane optužio je NATO za pokretanje utrke u naoružavanju.

Putin je to objavio dan nakon što su ruski dužnosnici osudili američki plan raspoređivanja tenkova i teškog naoružanja u zemljama članicama NATO-a duž ruske granice kao najagresivniji američki potez od Hladnog rata. “Više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu izbjeći tehnički najnaprednije proturaketne obrambene sustave bit će dodano ove godine nuklearnom arsenalu”, rekao je Putin okružen zapovjednicima u govoru na izložbi naoružanja.

Tenzije između Rusije i SAD-a zbog krize u Ukrajini visoke su i Washington i Moskva u nesuglasju su oko niza različitih pitanja. Ruski dužnosnici upozorili su da će Moskva odgovoriti ukoliko SAD provede plan o raspoređivanju teškog naoružanja u istočnoj Europi uključući u baltičkim državama koje su nekad bile dijelom Sovjetskog Saveza. “Čini se da nas naši prijatelji iz NATO zemalja guraju u utrku naoružanja”, kazao je prema agenciji RIA novosti zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov u Kubinki.

You may also like