Rusija će energente naplaćivati u rubljima

Razmatraju mogućnost
Rusija razmatra moguće alternative dolarima u energetskim transakcijama i mogla bi naplaćivati izvoz u eurima i rubljima kako bi smanjila izloženost američkim sankcijama, izjavio je ministar gospodarstva Maksim Oreškin.

“Naša je valuta jako dobra, stabilna. Zašto se ne bi koristila u globalnim transakcijama”, kazao je Oreškin u razgovoru za nedjeljno izdanje londonskog Financial Timesa. “U određenom trenutku želimo početi naplaćivati prodanu naftu i plin u rubljima”, citira FT njegove riječi.

“Stvar je u tome da želimo izbjeći pretjerane troškove takve odluke, ali bude li uspostavljena široka financijska infrastruktura, a početni troškovi budu vrlo niski, zašto ne?”, izjavio je Oreškin prema pisanju londonskog lista.

Rusija će po njegovim riječima moći naplaćivati izvezene energente u lokalnoj valuti budući da su ruske državne obveznice popularne među inozemnim ulagačima koji su vlasnici 29 posto ruskog duga. Ruska je imovina pod pritiskom od 2014. godine i uvođenja zapadnih sankcija zbog pripajanja Krima koji je do tada bio u sastavu Ukrajine.

Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su u utorak nekoliko investicijskih sporazuma tijekom prvog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina toj zaljevskoj zemlji u desetljeću. Putin i princ Mohammed bin Zayed Al Nahyan svjedočili su potpisivanju nekoliko sporazuma o razvoju strateškog partnerstva između dviju zemalja, objavila je novinska agencija UAE.

You may also like

0 comments