Rusija bi mogla napasti Finsku, osniva nove oružane snage

Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko u intervjuu zapadnim medijima je izjavio da postoji mogućnost da Rusija napadne Finsku i baltičke zemlje, prenosi RT pozivajući se na austrijsko izdanje Kurier. Prema njegovim riječima, zbog toga Kijev u Donbasu ratuje za „demokraciju, slobodu i sigurnost Europe”.

Komentirajući navodnu bojazan baltičkih zemalja od ruskog napada predsjednik RF Vladimir Putin ranije je izjavio da je Rusija za razliku od SAD-a likvidirala svoje vojne baze u raznim regijama svijeta.   „Nikamo se ne krećemo. To se infrastruktura NATO-a približava našim granicama. I to je demonstracija naše agresije?”, rekao je tada Putin. Ruski lider je isto u intervjuu za Il Corriere della Sera 6. lipnja rekao da samo „nezdrav čovek, i to u bunilu” može zamisliti da Rusija napada NATO.

Rusija će dobiti novu vojnu formaciju: Vojno-svemirske snage (VSS), izjavio je ministar obrane RF Sergej Šojgu, prenosi RIA Novosti. „Predsjednik je 1. kolovoza potpisao odluku o imenovanju Viktora Bondareva zapovjednika Vojno-svemirskih snaga. Načelnik stožera bit će general Pavel Kuračenko”, rekao je Šojgu, ističući da rukovodstvo Ratnog zrakoplovstva i PZO ostaje neizmijenjeno. „Glavno rukovodstvo zračno-svemirske obrane i dalje ostaje za Generalnim stožerom, dok je neposredno rukovodstvo u ingerenciji zapovjednika Vojno-svemirskih snaga”, pojasnio je ministar obrane RF. „Formiranje Vojske svemirskih snaga i vojske zračno-svemirske obrane predstavlja najbolju opciju za usavršavanje sistema zračno-svemirske obrane. Sada su pod jedinstvenim upravljanjem ujedinjeni zrakoplovstvo, jedinice protuzračne i proturaketne obrane, svemirske snage i sredstva Oružanih snaga”, istaknuo je Šojgu, piše Russia Beyonde the Headlines.

Prema njegovim riječima, to će omogućiti da „u jednim rukama” bude odgovornost za vojnu politiku usavršavanja vojske koja će rješavati zadatke iz zračno-svemirske oblasti. Isto, integracija će osigurati njihovu učinkovitiju primjenu.  Turska nikada neće priznati aneksiju Krima Rusiji, izjavio je predsjednik Turske Erdoğan Recep Tayyip obraćajući se sudionicima Svjetskog kogresa krimskih Tatara, a prenosi Gazeta.Ru. Erdoğan je rekao da su tijekom povijesti krimski Tatari doživljavali represiju, kao i da su deportirani. Prema njegovim riječima, uspjeh je u tome da se očuva jedinstvo, zbog čega Turska ne priznaje i neće priznati pripajanje Krima Rusiji.

Osim toga, turski predsjednik je podsjetio sudionike foruma da je glavni zadatak za Tursku pružanje sigurnosti tatarskom stanovništvu na Krimu i dao im je obećanje da će njegova zemlja i dalje pružiti potporu. “Baš kao i danas, i u budućnosti možete biti sigurni u našu potporu. Uvjeren sam da će Svjetski kongres, koji prolazi u znaku jedinstva krimskog naroda i ima za cilj mir i sigurnost, ojačati vašu borbu “, istakao je Erdoğan.

You may also like