Rusija bi mogla biti na dobitku zbog ukidanja sankcija Iranu

Teheran i Moskva će, po svoj prilici, dosta brzo postati ekonomski i politički saveznici, dok će SAD i posebno velike američke korporacije biti isključeni iz procesa ekonomske obnove Irana, smatra analitičar portala OilPrice.

Ukidanje sankcija protiv Irana u vezi s nuklearnim programom može otvoriti novu eru u tijesnim političkim i poslovnim odnosima između Teherana i Moskve, piše analitičar portala OilPrice Andy Tully.

Kako se približavao rok ukidanja sankcija, činilo se da Iran planira ponovno biti uključen u svjetsku ekonomiju, pri tome razvijajući bliske odnose s Rusijom, a ne sa Sjedinjenim Državama. Kao prvo, predsjednik Vladimir Putin je bio specijalni gost u Teheranu na samitu zemalja-izvoznica plina, koji je održan 23. studenog 2015. godine. Osim toga, Moskva razmatra mogućnost proširenja dvaju kredita iranskoj vladi u ukupnom iznosu od 7 milijardi dolara. Iransko brodogradilište Iran Shipbuilding & Offshore Industries Complex Co postiglo je preliminarni sporazum s ruskom tvornicom „Krasnie barrikadi” o suradnji u izgradnji naftnih platformi i u razmjeni tehnologija.

„Ako svi ovi dogovori budu realizirani, Teheran i Moskva će, po svoj prilici, dosta brzo postati ekonomski i politički saveznici, dok će SAD i posebno velike američke korporacije biti isključeni iz procesa ekonomske obnove Irana”, piše analitičar, a prenosi RIA „Novosti”.

 

You may also like

0 comments