Rusi smanjili proizvodnju nafte

Ruska proizvodnja nafte pala je su studenom s rekordne razine, dosegnute u prethodnom mjesecu, pokazali su najnoviji podaci ministarstva energetike.iznosila 11,37 milijuna barela dnevno (bpd) i ispod rekordne razine nakon doba bivšeg Sovjetskog Saveza od 11,41 milijun barela dnevno koju je dosegnula u listopadu, pokazali su podaci ruskog Ministarstva energetike.
U prošlom se mjesecu u Rusiji proizvodilo 11,37 milijuna barela nafte dnevno, u odnosu na 11,41 milijun barela u listopadu, što je bila najviša razina od raspada Sovjetskog Saveza. Iskazano u tonama, ruska je proizvodnja u studenom iznosila 46,53 milijarde tona, u odnosu na 48,26 milijardi proizvedenih u listopadu. Podaci ruskog ministarstva energetike pokazali su da je vodeći svjetski proizvođač Rosneft u studenom crpio gotovo identičnu količinu nafte kao i u prethodnom mjesecu kada je bio povećao proizvodnju za 0,5 posto.

Drugi po veličini ruski proizvođač nafte Lukoil smanjio je pak proizvodnju za 0,9 posto, pokazuju podaci, nakon što ju je u mjesecu ranije povećao za 0,3 posto.

Proizvodnja Surgutneftegasa zadržala se na listopadskoj razini dok je ona Gazpromnefta smanjena za 4,7 posto, navodi se u podacima. Rusija je u studenome naftovodima izvozila 4,297 milijuna barela nafte dnevno, u odnosu na listopadskih 4,52 milijuna barela.

Pad ruske proizvodnje nafte zrcalio je smanjenu proizvodnju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja se prema istraživanju Reutersa u studenome spustila s najviše razine u posljednje dvije godine, dosegnute u listopadu.

Glavni proizvođači okupljeni u OPEC-u kao i oni neovisni strahuju da prekomjerna opskrba pritišće cijene nafte pa ispituju mogućnost smanjenja proizvodnje. Prošlog je tjedna cijena barela na londonskom tržištu pala ispod 59 dolara, u odnosu na 85 dolara koliko je iznosila u listopadu.

Rusija je sve uvjerenija da treba smanjiti proizvodnju nafte u dogovoru s OPEC-om ali još pregovara s vodećom članicom te skupine Saudijskom Arabijom o vremenskom rasporedu i obujmu smanjenja, kazala su za Reutersu dva izvora iz industrije.

Očekuje se da će na sastanku u Beču 6. i 7. prosinca OPEC i njegovi partneri donijeti odluku o ograničenju opskrbe kako bi uravnotežili tržišta nafte. Podaci ruskog ministarstva pokazuju također da je u toj zemlji u prošlom mjesecu ukupno proizvedeno 62,67 milijardi prostornih metara plina ili 2,09 milijardi prostornih metara, u odnosu na 63,64 milijarde prostornih metara proizvedenih u listopadu.

You may also like

0 comments