Rusi pripremaju poseban režim na Arktiku

LNG
U Rusiji se priprema zakon o posebnom gospodarskom režimu u ruskoj zoni Arktika.

Taj će se prijedlog zakona u parlamentu (Dumi) raspraviti još tijekom ove godine, a vrlo vjerojatno će biti i usvojen te bi na snagu trebao stupiti 2020. godine. Izjavio je to ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksandar Krutnikov na parlamentarnoj raspravi.

Radit će se o različitim pogodnostima za realizaciju projekata u Arktiku, a za rezidente bi trebao važiti sustav slobodne carinske zone, smanjenje poreza poput onoga na dobit za 7% na čitavo vrijeme realizacije projekta i td. Time će se nastojati pomoći investicije, na sličan način kako je to učinjeno za „Slobodnu luku Vladivostok“ na ruskom Dalekom istoku, zahvaljujući čemu je u tom federalnom okrugu došlo do značajniog rasta gospodarske aktivnosti.

Pod ruskom Arktičkom zonom, koja bi bila obuhvaćena predloženim zakonom, podrazumijevalo bi se: kopneni teritorij od krajnje sjevero-zapadne regije Murmansk na zapadu do Čukotske regije na krajnjem sjevero-istoku Rusije, i njima pripadajući akvatoriji i arktički kontinentalni šelf. Ovaj bi zakon, između ostalog, trebao dati dodatan poticaj i za ulaganja u arktički energetski sektor, prije svega u proizvodnji nafte i plina, uključno i LNG terminala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak, 28. listopada, telefonski su razgovarali o trostranim pregovorima između EU, Rusije i Ukrajine oko nastavka tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu, kao i o rusko-turskom sporazumu o Siriji.

Naime, danas će se u Bruxellesu održati novi trojni sastanak oko iznalaženja rješenja za nastavak tranzita ruskog plina u EU kroz ukrajinski teritorij nakon isteka ugovora 31. prosinca 2019.g. Nikakvih konkretnijih pomaka po tom pitanju, prije svega između Moskve i Kijeva, već dugo nema, a obje strane su zauzele neke nove pozicije o kojima će, vjerojatno, danas biti više riječi.

Ruski čelnik upoznao je njemačku kancelarku o rezultatima njegovih pregovora s turskim vođom Recepom Tayyipom Erdoganom 22. listopada u Sočiju, naglasivši, kao potpisani memorandum uključuje interese svih strana u toj zemlji uključenih u sukob i osigurava uspostavu punog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije. Taj će memorandum pridonijeti stabilizaciji stanja na sjevero-istoku Sirije i nastavku političkog procesa, između ostalog i u kontekstu početka rada Ustavotvornog vijeća, naznačenog za 30. listopada u Ženevi.

You may also like

0 comments