Rusi potvrdili, Sjeverni tok 2 bit će dovršen

Još samo pet posto projekta

Rusija je potvrdila svoje planove za dovršetak kontroverznog projekta Sjeverni tok 2, suočena s američkim sankcijama zbog tog njemačko-ruskog plinovoda. Bivši ministar energetike Aleksandar Novak, sada zamje3nik premijera, uvjeren je kako će projekt biti dovršen vrlo brzo.

Ovaj njemačko-ruski plinovod dovršen je 95 posto, rekao je Novak, istaknuvši da je u interesu europskih država i tvrtki da se projekt nastavi.Prije otprilike tjedan dana operativna tvrtka Nord Stream 2 AG započela je ponovno polaganje cijevi južno od danskog otoka Bornholma.

Izgradnja je stavljena na čekanje nakon što su prijetnje sankcijama iz SAD-a dovele do povlačenja posebnih brodova švicarske tvrtke iz projekta krajem 2019. godine.

Američki dužnosnici tvrde da će plinovod, koji bi trebao godišnje transportirati 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, učiniti Europu previše ovisnom o ruskim energentima.

S druge strane, pristaše dovršavanja plinovoda već dugo optužuju SAD da potkopava projekt samo da bi povećao prodaju svog tekućeg plina u Europi.

You may also like

0 comments