Rusi pesimistični glede stanja svoga gospodarstva

Analiza Gallupa

Više od polovine građana Rusije ocijenilo je na kraju 2020. godine da se stanje u gospodarstvu pogoršava, a pesimizam o izgledima za pronalaženje posla dosegnuo je najvišu razinu od financijske krize, pokazalo je istraživanje Gallupa.

Rekordnih 57 posto građana Rusije anketiranih u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju ocijenilo je da se stanje u gospodarstvu pogoršava, izvijestio je Gallup u srijedu.

Pesimizam je tako znatno ojačao u odnosu na prethodno tromjesečje kada je takvu ocjenu iznijelo 45 posto ispitanika. Još je veći raskorak pokazuje podatak za pretpandemijsko posljednje tromjesečje 2019. kada je trećina ispitanika bila pesimistična.

Rusko je gospodarstvo pogodila pandemija koronavirusa, ali i pad cijena nafte u pretpandemijskom razdoblju i sankcije Zapada zbog aneksije Krima.

Pandemija je pojačala i pesimizam u prognozama za zapošljavanje, koji se očitovao u podatku da je više od tri četvrtine ispitanika ocijenilo da je loš trenutak za traženje posla, najviše od globalne financijske krize 2009. godine.

Pandemijska je 2020. godina donijela i pogoršanje životnog standarda, prema procjeni više od polovine sudionika u Gallupovoj anketi. Njih 31 posto ocijenilo je da se poboljšao. Udio zadovoljnih spustio se na 40 posto, s 51 posto u 2019. godini, utvrdio je Gallup.

To se djelomično može povezati s utjecajem covida 19 na plaće za rad od kuće, napominje savjetodavna tvrtka, dodajući da 35 posto ispitanika tvrdi da su od poslodavca dobili manje novca nego inače zbog situacije s koronavirusom.

You may also like

0 comments