Rusi najavljuju obnovu isporuke nafte Europi

Družba će se obnoviti
Isporuka ruske nafte koja zadovoljava tehnološke standarde kvalitete Mađarskoj i Slovačkoj očekuje se tijekom ovoga tjedna, a pregovori o obnovi tranzita u smjeru Poljske se nastavljaju, navodi se u izvješću Ministarstva energetike Ruske Federacije.

“U skladu s planom, nafta standardne kakvoće nastavlja teći prema granici između Mađarske i Slovačke. Tijekom tjedna očekuje se njezin postupni dotok na relevantne mjerne postaje”, priopćilo je rusko ministarstvo. Istodobno se, kako se navodi, nastavljaju pregovori s poljskom stranom o nastavku isporuke nafte standardne kakvoće.

Plan obnove isporuke nafte preko naftovoda Družba europskim kupcima izrađen je u Minsku 26. travnja na sastanku predstavnika ruske, bjeloruske, ukrajinske i poljske strane, a isti sudionici zajedno s mađarskim i slovačkim predstavnicima ažurirali su ga 14. svibnja u Bratislavi. Do danas je obnovljena opskrba naftom koja odgovara standardnim pokazateljima sadržaja organoklorovih spojeva u smjeru luke Ust-Luga i bjeloruskih rafinerija, kažu u ruskom ministarstvu energetike.

Isporuke ruske nafte cjevovodom Družba u Europu obustavljene su krajem travnja nakon onečišćenja organskim kloridom koje može prouzročiti oštećenja na rafinerijama. Poljska, Njemačka, Ukrajina i Slovačka obustavile su uvoz sjevernim krakom cjevovoda Družba, čime je obustavljen dotok nafte poljskim rafinerijama u vlasništvu poljskog PKN Orlena i Grupe Lotos, kao i postrojenjima u Njemačkoj, u vlasništvu Totala, Shella, Enija i Rosnefta.

Rusija je krajem prošlog tjedna najavila da izvoz čiste nafte biti obnovljen najkasnije početkom lipnja a iz mađarske naftne i plinske grupe MOL objavili su prije tjedan dana da su primili prve pošiljke za potrebe testiranja rafinerijske opreme.

Procjenjuje da ukupna šteta zbog kontaminacije nafte u Družbi neće biti veća od 100 milijuna dolara. Mreža naftovoda Družba opskrbljuje naftom rafinerije u Bjelorusiji i transportira je preko te zemlje u Europu u dva smjera – kroz Poljsku i Ukrajinu.

Šefovič ide u posjet Moskvi

Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič planira posjet Moskvi kako bi s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom razmotrio pitanja tranzita ruskog plina iz Rusije u EU preko Ukrajine, po isteku ugovora o tranzitu krajem 2019. godine, izvijestila je u srijedu agencija Tass pozivajući se na izvor iz briselske administracije.

Potpredsjednik Šefčovič nakon nedavnih razgovora u Ukrajini planira posjet Rusiji 13. lipnja, tijekom kojega bi se trebao susresti s ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom i drugim predstavnicima ruske vlade, a glavna tema razgovora bit će organizacije trostranog sastanka o plinu na ministarskoj razini, kako bi se razmotrilo pitanje produženja tranzita plina kroz Ukrajinu poslije isteka ugovora Ukrajine i Rusije krajem 2019, godine, rekao je taj izvor.

Dodao je kako je EU, nakon prethodnog kruga pregovora, izradio prijedlog za raspravu Ukrajine i Rusije, na temelju kojeg je moguće postići kompromis za očuvanje ukrajinskog tranzita.  Šefčović je u ponedjeljak u Kijevu izjavio da će poduzeti sve kako bi se održali trostrani pregovori EU-a, Ukrajine i Rusije i postigao dogovor o tranzitu plina te bio potpisan ugovor o “komercijalno razumnom” obujmu tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu.

Kako je rekao, nije riječ samo o tome kako prebroditi zimu, nego i kako postići novi dogovor među kompanijama i osigurati komercijalno razumne količine isporučenog plina iz Rusije, preko Ukrajine, u EU.

Ocijenio je važnim tranzitne mehanizme zasnovati na dobrim praksama EU-a. Sporazum o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu istječe 31. prosinca ove godine. Zadnji trostrani sastanak EU-Ukrajina-Rusija o zaključenju novog ugovora održan je 21. siječnja u Bruxellesu, bez rezultata. Rusija je predložila produženje ugovora na trenutnim osnovama, a EU da ukrajinski plinovodni sustav bude dijelom krupnijeg projekta dostave plina iz središnje Azije u Europu.

Kijev nije odmah otklonio ruski, te je obećao proučiti i briselski prijedlog. Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen, ako Ukrajina predloži konkurentne uvjete.

You may also like

0 comments