Ruši li Gazprom cijenu poljske tvrtke?

PINiG
Poljski energetski koncern PGNiG smatra da je ugovor s Gazpromom o isporukama ruskog plina u Poljsku jedan od glavnih razloga pada cijene njegovih dionica na burzi, izjavio je predsjednik uprave PGNiG-a Jerzy Kveczinski.

Prije godinu dana cijena dionice PGNiG-a iznosila je 7,5 zlota (oko 1,9 dolara po aktualnom tečaju), a u četvrtak nešto više od 3,7 zlota, što je manje od jednoga dolara. “Burzovna vrijednost PGNiG-a doista je oštro pala zadnjih godinu dana”, rekao je Kveczinski i dodao da su “razlozi dobro poznati”. Objasnio je pritom da je osnovni problem nepovoljni ugovor s Gazpromom, s visokim cijenama zakupa plina, koji se zatim prodaje po znatno nižim tržišnim cijenama.

“To ima vrlo snažan učinak na financijske rezultate”, rekao je. Poljske vlasti objavile su da ne namjeravaju produžiti dugoročni ugovor s Gazpromom nakon njegova isteka 2022. godine. Sadašnji ugovor omogućuje dostavu do deset milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Varšava kaže da je pronašla mogućnost zamjene za ruski plin. Jedna od mogućih alternativa je povećanje uvoza ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a i Katara putem LNG terminala Swinoujscie. Do kraja 2021. godine Poljaci planiraju povećati kapacitet uplinjavanja na tom terminalu s pet na 7,5 milijardi kubičnih metara godišnje.

Druga je gradnja plinovoda Baltic Pipe, koji bi omogućio uvoz iz Norveške, preko Danske. Projektirani kapacitet tog plinovoda je 10 milijardi kubika godišnje.

You may also like

0 comments