Home Geopolitika Rusi će se žešće suprotstaviti NATO-u

Rusi će se žešće suprotstaviti NATO-u

by Agencije

Tri nove postrojbe osnovane su na zapadu i jugu Rusije kako bi se osujetilo jačanje snaga NATO-a, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Ministarstvo obrane poduzelo je niz mjera u cilju osujećivanja jačanja snaga NATO-a blizu ruske granice, kazao je Šojgu. Do kraja godine formirat će se dvije nove postrojbe u zapadnoj vojnoj regiji i još jedna u južnoj vojnoj regiji, dodao je.

Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni nekoliko puta približili američkim vojnim brodovima ili avionima. Jučer kad je Estonija optužila ruske avione da redovito krše njezin zračni prostor, NATO je kazao da neće oklijevati zaštititi svoje saveznike u slučaju ruske agresije.

Ponovno oživljavanje moćne Rusije nikome nije prijetnja, no naša zemlja ne može zanemarivati određene postupke i poteze, a ako bude trebalo branit će svoje interese, objavio je u četvrtak Kremlj, aludirajući na NATO-ovu primjedbu po kojoj bi trebalo ojačati Atlantski savez u Europi. “Više smo puta kazali da ponovno oživljavanje moćne Rusije nije nikome prijetnja”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Istodobno Rusija ne može zanemariti određene postupke i akcije koje predstavljaju izravnu ili potencijalnu prijetnju nacionalnim interesima te zemlje. Usto, ruska će strana tradicionalno braniti svoje interese ako to bude potrebno”, rekao je Peskov.

Američki general Curtis Scaparrotti, koji je u srijedu preuzeo dužnost vrhovnog zapovjednika postrojbi NATO-a u Europi, obvezao se nastaviti vojno jačanje na europskom istoku koje je Savez pokrenuo suočen s Rusijom. “Rusija je jako aktivna na istoku Ukrajine i ne vidim nikakav znak promjene”, naglasio je i rekao da proučava mogućnost isporuke oružja Ukrajini, koje Kijev dugo traži, ali saveznici su im do sada isporučili samo nesmrtonosnu opremu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu istovremeno je objavio da su tri nove postrojbe osnovane na zapadu i jugu Rusije kako bi se “osujetilo jačanje snaga NATO-a”. Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru gdje su se ruski avioni približili u nekoliko navrata američkim vojnim brodovima ili avionima. U utorak, kad je Estonija optužila ruske avione da redovito krše njezin zračni prostor, NATO je kazao da neće oklijevati “zaštititi svoje saveznike” u slučaju ruske “agresije”.

Related Posts