Home Ekonomija Rumunjski ustavni sud srušio zakon o konverziji CHF kredita

Rumunjski ustavni sud srušio zakon o konverziji CHF kredita

by Marijan Opacak

Rumunjski ustavni sud proglasio je neustavnim zakon o obveznoj konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u leije po povijesnom tečaju, navevši među ostalim da nije u skladu s europskim direktivama, a iz Hrvatske udruge banaka (HUB) u srijedu ističu da su i hrvatske banke prije donošenja ovdašnjeg zakona o konverziji upozoravale da on nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

Predsjednik rumunjskom Ustavnog suda Valer Dorneanu izjavio je u utorak da su ustavni suci odlučili da je taj zakon neustavan iz dva razloga. Prvo, Senat je odobrio verziju tog zakona na koju je potom pristiglo mnogo amandmana u zastupničkom domu rumunjskog parlamenta, koji ga je prihvatio u izmijenjenoj verziji.

Drugi razlog je taj što je zakonskim rješenjem koje je prihvatio zastupnički dom, konverzija CHF kredita u leije bila propisana po tečaju kada je ugovor o kreditu bio sklopljen, što je po ocjeni suda “pogrešno i ne odgovara niti jednoj europskoj direktivi”.

Rumunjski parlament je 18. listopada 2016., uoči početka kampanje za parlamentarne izbore jednoglasno izglasao zakon o konverziji, a nekoliko dana kasnije vlada je obavijestila ustavni sud o tom zakonu, ukazavši da se primjenjuje retroaktivno.

Konverziju CHF kredita oštro su kritizirali tamošnji bankarski sektor i središnja rumunjska banka, prema čijim je podacima primjena tog zakona rumunjske banke stajala otprilike 560 milijuna eura ili 0,6 posto vrijednosti bankarske aktive.

Odluku rumunjskog suda u srijedu su komentirali i iz Hrvatske udruge banaka (HUB), ističući da su i ovdašnje banke upozoravale da hrvatsko zakonsko rješenje za konverziju kredita iz ‘švicarca’ nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

“Odluka rumunjskog ustavnog suda zapravo ukazuje da u toj zemlji nisu provedivi zakoni koji nisu u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Na isto su hrvatske banke 2015. prije donošenja zakona o konverziji u Hrvatskoj upozoravale ondašnje čelnike Vlade, Sabora i Ministarstva financija. No, ovdje je izabrano rješenje u kojem sav trošak konverzije na dan ugovaranja kredita snose samo banke, što je bilo suprotno svim preporukama HNB-a, EK-a, MMF-a i Svjetske banke. Drugačijim i dogovornim rješenjem bila bi upućena bolja poruka investitorima čime bi i slika o pravnoj sigurnosti poslovanja u Hrvatskoj bila bolja. No, zakon je ipak donesen, konverzija je za razliku od Rumunjske i provedena, a svi daljnji koraci sada su u domeni domaćeg i stranog pravosuđa”, navode iz HUB-a.

(Agencije)

Related Posts