Home Ekonomija Rumunjski premijer osumnjičen za utaju poreza i pranje novca

Rumunjski premijer osumnjičen za utaju poreza i pranje novca

by admin

Rumunjski premijer Victor Ponta osumnjičen je u ponedjeljak za krivotvorenje isprava i pomaganje u poreznoj utaji i pranju novca, što dodatno narušava ugled bivše komunističke države dok se pokušava riješiti imidža korumpirane zemlje. Tužitelji su objavili da je 42-godišnji premijer formalno dobio status osumnjičene osobe nakon istrage koja je trajala pet tjedana i privremeno su blokirali njegovu imovinu.

On je zanijekao da je počinio kaznena djela i kaže kako se radi o politički motiviranom postupku. Državno odvjetništvo još nije napravilo sljedeći korak – podizanje optužnice koja rezultira sudskim postupkom. Korupcija u vrhu rumunjske vlasti predstavljaju korak unatrag u rumunjskim naporima da pod pritiskom Europske unije, kojoj se pridužila 2007. s Bugarskom, očisti svoju mutnu političku scenu, poslovni svijet i pravosuđe.

Imidž Rumunjske kao korumpirane države odbija strane ulagače i čak i njezini antikorupcijski napori imaju kao neplaniranu posljedicu usporavanje donošenja odluka i odgodu važnih investicija. Ponta je u nedjelju objavio kako podnosi ostavku na čelno mjesto Socijaldemokratske stranke do završetka istrage no poručio je kako nema namjeru podnijeti ostavku na mjesto premijera unatoč pozivima koje je još početkom lipnja uputio predsjednik Klaus Iohannis.

Istraga je započela 5. lipnja o aktivnostima Ponte od 2007. do 2009. kada je bio odvjetnik u jednoj tvrtki. “Tužitelji su naredili nastavak kaznenog postupka protiv branjenika Ponte, u to vrijeme odvjetnika… po pitanju optužbi za krivotvorenje dokumenata – 17 točaka, pomaganja u poreznoj utaji … i pranju novca”, navelo je u priopćenju antikorupcijsko tužiteljstvo. Ponta je u svojoj pravničkoj karijeri obnašao dužnosti tužitelja u antikorupcijskom odjelu vrhovnog suda i koordinirao je ured za borbu protiv pranja novca.

Related Posts