Home Politika Rumunjski predsjednik predlaže ostavku vlade

Rumunjski predsjednik predlaže ostavku vlade

by Marijan Opacak

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis u utorak je u parlamentu dao do znanja da želi ostavku socijaldemokratske vlade kako bi se “razriješila kriza” nastala zbog pokušaja ublažavanja antikorupcijskog zakona.

Premijer Sorin Grindeanu je pred valom prosvjeda neviđenih od pada komunizma u nedjelju ukinuo spornu uredbu koja bi političarima omogućila da prođu nekažnjeno za korupciju.

No “ukidanje uredbe i eventualna smjena ministra pravosuđa nisu dovoljni”, ocijenio je predsjednik Iohannis, političar desnog centra, u govoru pred zastupnicima.

Ključ za rješenje krize je “unutar” lijeve većine, istaknuo je Iohannis, predloživši da vlada dade ostavku i da Socijaldemokratska stranka (PSD) imenuje novu izvršnu vlast.

Budući je ta stranka nadmoćno pobijedila na parlamentarnim izborima u prosincu, “raspisivanje prijevremenih izbora bilo bi u ovoj fazi pretjerano”, priznao je predsjednik.

“Pobijedili ste, sada vladajte i donosite zakone, ali ne bilo kako. Rumunjskoj treba snažna vlada koja djeluje transparentno i predvidljivo”, istaknuo je.

No “ne bude li je PSD, koji je stvorio krizu, žurno riješio, pozvat ću političke stranke na konzultacije sukladno mojim ovlastima”, dodao je.

Zastupnici lijeve većine su vičući izašli iz dvorane za vrijeme njegova govora.

Unatoč povlačenju uredbe, petstotinjak tisuća ljudi još je prosvjedovalo u Rumunjskoj u nedjelju navečer, tražeći uglavnom ostavku Grindeanuove vlade koja je preuzela vlast prije mjesec dana.

Na društvenim mrežama se najavljuju novi prosvjedi do kraja tjedna.

(Agencije)

Related Posts