Rumunjska vlada nije opozvana

Rumunjska socijaldemokratska vlada u četvrtak je očekivano preživjela glasovanje o nepovjerenju dok su se tisuće protuvladinih prosvjednika okupile ispred parlamenta.
Centristička oporba koja je pokrenula glasovanje optužuje vladajuću stranku da je u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji lagala biračima kad je obećala rast plaća i porezne rezove, a umjesto toga je “pokrenula opći kaos u ključnim područjima, od zdravstva do obrazovanja, poreza, pravosuđa i infrastrukture”.

Vlada je već povećala mirovine i plaće u javnom sektoru, te smanjila neke poreze, što je dovelo do velikog rasta potrošnje, no zaustavilo je investicije u tom gospodarstvu koje je među najnerazvijenijima u Europskoj uniji.

Rumunjska ekonomija je u trećem kvartalu godišnje narasla 8,8 posto, najbrže u EU, no njezini trgovinski i proračunski deficiti rastu s povećanjem kamata. U četvrtak je 159 zastupnika glasalo za rušenje vlade, no za to ih je bilo potrebno 233. Socijaldemokrati i njihov koalicijski partner ALDE napustili su parlament tijekom glasovanja.

“Vi tvrdite da je naš program, za koji je glasalo milijun Rumunja, iluzija”, poručio je premijer Mihai Tudose oporbenim zastupnicima. “Ako mislite… da je ekonomski rast od 8,8 posto iluzija, onda živite u svijetu snova”, dodao je.

Fiskalne i pravosudne reforme dominiraju radom socijaldemokratske vlade otkad je ona stupila na vlast u prosincu prošle godine. U četvrtak se ispred parlamenta okupilo oko 5 tisuća prosvjednika koji su tražili ostavke i Tudosea i čelnika socijaldemokratske stranke Liviua Dragnee.

Protiv Dragnee je ovog mjeseca pokrenuta istraga zbog sumnje da je okupio “kriminalnu skupinu” kako bi uzimao novac iz državnih projekata od kojih su neki bili financirani od strane EU-a.

You may also like

0 comments