Rumunjska bez kompromisna antikoruptivna politika

U Rumunjskoj ne prođe skoro nijedan dan bez pokretanja sudskih postupaka zbog korupcije protiv poznatih osoba. Čini se da više nitko nije nedodirljiv. EU hvali Rumunjsku zbog tog beskompromisnog stava.

U Rumunjskoj veliku pažnju privlače brojna uhićenja poznatih osoba iz politike, pravosuđa, medija i industrije. Malo toga funkcionira bez korupcije: počevši od ocjena u školi, pa sve do književnih nagrada ili licenci za velike međunarodne tvrtke bez javnih natječaja. Jedan od trenutno najvećih slučajeva korupcije u Rumunjskoj je „Afera Microsoft“. Rumunjska država je 2004. od Microsofta kupila licence za programe koji su dizajnirani za opremanje škola. U džepovima nekih posrednika – optuženi su gospodarstvenici i devet bivših ministara – navodno su završili milijunski iznosi.

Posljednjih nekoliko godina, za korupciju i zloupotrebu položaja osuđeno je više od 1.500 ljudi, oko polovica njih na vodećim položajima: bivši ministri, gradonačelnici, suci ili šefovi vladinih agencija. Brojke govore same za sebe, osam bivših ministara je osuđeno na višegodišnje kazne zatvora. Zato je Rumunjska u nedavnom izvještaju Europske komisije dobila pozitivne ocjene. Bilo bi preuranjeno špekulirati o posljedicama tih mjera, naročito o tome da li one izazivaju duboku promjenu rumunjskog mentaliteta. No čini se da se mreža koja je usko povezivala politički i poslovni svijet raspada pod pritiskom rumunjske Agencije za borbu protiv korupcije (DNA). Mnogi promatrači očekuju da će pravosuđe natjerati čitav politički sustav na provedbu dalekosežnih reformi. Izgleda da nitko nije pošteđen: ni utjecajni medijski poduzetnici, čak ni oni koji su javno objavili rat korupciji, ali ni političari svih stranačkih pripadnosti. Osobe koje su u proteklih 20 godina bile na visokim položajima, sada su javno uhićene.

Unatoč jasnom napretku u borbi protiv korupcije, donedavno je vladao dojam da su neki ljudi iz javnog života ipak nedodirljivi. Tek nakon što je Klaus Johannis postao predsjednik u studenome 2014. pokrenuti su postupci na koje se odavno čekalo. Johannis, njemački Rumunj, bivši gradonačelnik Sibina u Transilvaniji, obećao je svojim biračima bolji život: veću transparentnosti i pravdu. Najnoviji slučaj koji izaziva pažnju je zahtjev Agencije za borbu protiv korupcije da se uhiti Elena Udrea, parlamentarna zastupnica koja je dva puta bila ministrica i bliska je suradnica bivšeg predsjednika Traiana Basescua. Štoviše, ona je imala njegovu punu podršku kada se 2014. godine kandidirala za predsjednicu. Basescu ju je preporučio biračima kao „najpošteniju“ u trci – i oštro kritizirao ostale kandidate.

Novi pristup u Rumunjskoj se ogleda i u nastavku istrage u vezi s brutalnim napadima rudara na članove oporbe, studente, pa čak i na ljude navodno „intelektualnog“ izgleda, s naočalama i bradom – u lipnju 1990. Smatra se da je iza tih napada stajao bivši predsjednik Ion Illiescu stari komunist, koji je preuzeo vlast nakon pada diktatora Nicolaea Ceausescua. Uz pomoć rudara trebalo je ušutkati demokratsku oporbu u Bukureštu.

Stručnjaci vjeruju da sadašnji razvoj situacije u borbi protiv korupcije više nije reverzibilan. Čini se da je izbor Klausa Johannisa ohrabrio političare da pojednostave proceduru za ukidanje imuniteta zastupnika, ministara i šefova država. U svom prvom obraćanju parlamentu u ponedjeljak (9.2.) predsjednik se izjasnio za daljnje ubrzavanje tog procesa.