Rubio izabran na čelo američkog obavještajnog odbora

Senat
Američki senator Marco Rubio izabran je za šefa obavještajnog odbora Senata, rekao je u ponedjeljak Mitch McConnell, čelnik senatske većine, nakon što je senator Richard Burr objavio da će odstupiti tijekom istrage o trgovine dionicama.

Rubio (48) je aktivni republikanski glas po pitanju nacionalne sigurnosti i vanjskih poslova tijekom devet godina koliko je u Senatu. Poznat je kao jastreb kada se radi o odnosima s Kinom, Rusijom i Kubom, zemljom iz koje su njegovi roditelji došli na Floridu kao imigranti.

Ovo imenovanje čini Rubija dijelom tzv. kruga osmorice, čelnika Kongresa te obavještajnih odbora Zastupničkog doma i Senata koji primaju najosjetljivije i najpovjerljivije informacije. Rubio je 2016. želio dobiti republikansku predsjedničku nominaciju, naposljetku izgubivši utrku od Donalda Trumpa, koji je porazio bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton na izborima u studenom.

Rubio je također predsjednik senatskog odbora za malo poduzetništvo koji je odigrao važnu ulogu u naporima da se pomogne oporavku američke ekonomije tijekom pandemije koronavirusa. Zasad nije poznato hoće li Rubio odstupiti s te dužnosti.

Burr je rekao McConnellu 14. svibnja da će privremeno napustiti svoju poziciju kao predsjednik moćnog obavještajnog odbora. Američki dužnosnici rekli su da mu je FBI oduzeo mobitel u okviru istrage njegove trgovine dionicama.

Burr je zanijekao ikakvu krivnju te je rekao da se samo oslanjao na novinska izvješća u preprodaji svojih dionica. Izvješća kažu da su oni i drugi senatori prodavali dionice nakon privatnih sastanaka o rizicima koronavirusa.

You may also like

0 comments